Podcast

Homoseksueel bij 't Corps: 'Waarom is hier niemand openlijk bi of gay?'

foto: Alicantefoto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Homoseksueel bij 't Corps: 'Waarom is hier niemand openlijk bi of gay?'

Hoe zit het met de homo-acceptatie bij het studentencorps? Alicante-verslaggever Ilan Hoekstra vraagt het zich af als hij zijn oude verenigingsbestuur tegenkomt in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Openlijk uitkomen voor je geaardheid blijkt nog een taboe te zijn in bepaalde studentenkringen. Al zijn er de afgelopen jaren 'grote stappen gezet'.

In de nieuwste podcast-aflevering van Alicante spreken Wessel Giezen, de voorzitter van Vindicat, en Julie Dekker, lid van het Utrechtse Corps, zich uit. Ze zijn biseksueel en 'snoepen van twee walletjes', zoals ze het zelf zeggen. Ze praten over de cultuur binnen hun verenigingen en hoe dat in relatie staat tot hun geaardheid.

Luister de Alicante-aflevering hier:

#13 - Dus je bent homo en lid van 't Corps: 'Waarom is hier niemand openlijk bi of gay?' (S02) - Alledaagse Vragen

Actiegroep bij het Utrechtse Corps

Dekker is sinds twee jaar lid bij UVSV en is niet gelijk bij binnenkomst uit de kast gekomen. Daar heeft ze verschillende argumenten voor. "Er werd niet over gepraat, dus toen dacht ik: 'Is dat taboe? Is dat awkward? Zijn er dan helemaal geen mensen openlijk gay op de vereniging?'."

Om antwoord te krijgen op die vragen is ze samen met een paar mannelijke leden een actiegroep gestart om het thema meer op de agenda te zetten.

Non-issue bij Vindcat

Het oudste studentencorps van Nederland is het Groningse Vindicat, dat sinds 1815 bestaat. Huidig preses Giezen, geboren Groninger, zegt dat homoseksueel zijn bij zijn vereniging geen enkel probleem is. Volgens Giezen is het ook zeer belangrijk dat studenten zich zonder moeite moeten kunnen oriƫnteren op het gebied van seksuele voorkeur. Zo wordt er tijdens de ontgroening al uitgelegd dat je ook een mannelijke date kunt meenemen naar het gala.

Toch was dat een paar jaar geleden niet het geval, toen journalist Milou Deelen lid was in Groningen. Destijds was zij de enige lesbienne van de vereniging. Uit haar eigen verwondering zocht ze andere corpsleden op die met hetzelfde probleem struggelen. Ze schreef er een artikel over in Volkskrant magazine. Ook in het ledenblad van Vindicat wordt aandacht besteed aan dit thema.

Eerste homo-dispuut van Nederland

Begin jaren '80 richt Floris Michiels van Kessenich het eerste homo-dispuut van Nederland op, bij het Leidse Minerva. Mannelijke corpsleden die een seksuele voorkeur voor hetzelfde geslacht hebben, kunnen zich bij hem melden. Mark Slegers, de eerste voorzitter van het dispuut, meldt zich.

Op dat moment heeft hij niet het idee dat zijn dispuut taboedoorbrekend is. Totdat er een enorme respons komt uit corporale kringen van jongens die hopeloos zijn, omdat ze denken dat ze de enige zijn. "We hebben zelfs brieven gekregen van jongens die op het punt stonden om zelfmoord te plegen", vertelt Slegers.

Het dispuut is een kleine tien jaar actief bij Minerva, als het begin jaren negentig weer ter ziele gaat. Wel zegt de huidige secretaris van Minerva, Mats Koppenaal, dat er op dit moment genoeg leden zijn die openlijk uit de kast zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie