Podcast

Alternatieve social media: Wees geen kech van Big Tech

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alternatieve social media: Wees geen kech van Big Tech

Nadat Trump's accounts op o.a. Twitter en Facebook geblokkeerd werd zijn er velen met hem die de sociale platforms hebben verlaten. De internetgiganten verstoren volgens de verlaters het publieke debat. Volgens hen kan men daar niet al zijn politieke meningen kwijt. Maar waar ga je dan naartoe? Het NPO Radio 1-collectief Alicante duikt in de wereld van de 'fringe-platforms', een walhalla van anti-censuur. Deze platforms proberen de dominante positie van de Big Tech-bedrijven te verbreken. Alleen, worden de gebruikers op deze alternatieve sociale media, zoals Parler en Gab, wel écht gehoord door de buitenwereld?

#2 – Alternatieve social media: Wees geen kech van BigTech (S02)

Volgens Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom, zijn we voor ons publieke debat te afhankelijk van de grote spelers in het veld. "Je moet tegenwoordig aanwezig zijn op YouTube, Google en Facebook wil je je boodschap verspreiden", aldus Austin.

Parler en Gab

Een paar populaire voorbeelden van fringe-platforms zijn Parler en Gab. Deze fringe-platforms zou je ook wel de kleine broertjes van Twitter kunnen noemen. Hier kun je 'tweeten' en zeggen wat je maar wilt, want wat deze social media voor hun gebruikers juist zo aantrekkelijk maakt is dat er geen restricties zijn.

Onlangs besloot Amazon, de server van Parler, vanwege opruiing en aanzet tot geweld rondom de Capitool-rellen, de volledige website uit de lucht te halen. Ook de App Store en de Google Play Store zorgde ervoor dat de toegang tot de Parler-app werd geweigerd.

Konijnenhol

"Het maakt niet uit of je links of rechts begint, je wordt altijd het konijnenhol ingetrokken", beweert Austin. De aanbevelingsalgoritmes op o.a. Twitter en Facebook houdt, op strategische wijze, men comfortabel in zijn eigen bubbel. Brent Hadderingh, Jong-conservatief Twitteraar en student Politieke Geografie, kan zijn leeftijdsgenoten daarom niet genoeg aanraden om dat algoritme te verlaten en bewust eens in de zoveel tijd ook content te consumeren die niet volledig past binnen je politieke ideologieën. Zo creëer je volgens hem geen complete 'echokamer' op social media.

Publieke debat

Of men door social media-gebruik nog wel in een gedeelde realiteit leeft, dat vragen Hadderingh en Austin zich af. Ze maken zich zorgen dat er te veel langs elkaar heen gepraat wordt en vrezen dat dit moeilijk op te lossen valt zolang Big Tech-bedrijven aan de macht blijven. Deze en andere onderwerpen behandelt Alicante in hun nieuwste aflevering.

Ben je nieuwsgierig naar de strijd van fringe-platforms en Big Tech? Luister dan nu de nieuwste Alicante-aflevering via de website van NPO Radio 1 of in podcast-apps zoals Spotify, Google Podcasts of de NPO-luister app.

Ster advertentie
Ster advertentie