appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Leen! Maar wel voor groei, niet voor steun.

ANP
donderdag 10 december 2020 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

We lenen ons door de pandemie en hopelijk groeien we ons economische gezien straks weer uit de schulden. "Nederland kan dat prima hebben, maar steek het geld wel in groei en niet oneindig in subsidies en steun aan bedrijven", dat zegt professor Roel Beetsma in de Jortcast. 

De Jortcast

#287 - Monetaire magie

Roel Beetsma

De Nederlandse staatsschuld groeit naar historisch niveau, kopte de Rijksoverheid in een persbericht. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen, maar toch is al dat leven op de pof ook een reden voor zorg voor Jort Kelder. "Ik krijg er toch wat kleinburgerlijke gevoelens bij, ooit moet al dat geleende geld weer worden terugbetaald."

"Nederland kan het prima hebben", geeft Roel Beetsma aan, hij is hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en adviseur van de Europese Commissie. "Na de vorige crisis hebben we gezien dat er heel hard bezuinigd is. Dat is nu niet nodig, zeker niet als je kijkt naar de Nederlandse positie op de kapitaalmarkt."

Maar dat geleende geld gaat nu nog te veel naar allerlei steunmaatregelen en naar het overeind houden van bedrijven. Professor Beetsma zou liever zien dat het geld wordt geïnvesteerd in sectoren die groeien. "We moeten oppassen dat je niet het marktmechanisme weghaalt", zegt Beetsma. Hij doelt er dan op dat met overheidssteun de markt verstoord wordt.

Het geld moet vooral gestoken worden in zaken waar Nederland op lange termijn beter van wordt. Beetsma noemt dan specifiek het onderwijs. "We hebben er heel veel aan als we investeren in onze kenniseconomie." Dat geldt voor alle opleidingsniveau's, van praktisch tot theoretisch.

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1