appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Formule 1-podcast #18: 'Cockpitbescherming heeft mijn leven ook gered'

ANP
maandag 30 november 2020 | NOS | Redactie

De crash van Formule 1-coureur Romain Grosjean is ongetwijfeld het meest besproken sportmoment van het afgelopen weekend. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het voorval wordt besproken in de NOS Formule 1-podcast.

Presentator Amber Brantsen wordt zoals altijd vergezeld door Louis Dekker en Jan Lammers om race te bespreken. Dit keer is er ook een speciale gast: Indycar-coureur Rinus van Kalmthout, bijgenaamd VeeKay.

NOS Formule 1-podcast #18 - '41 minuten over 28 seconden vlammenzee'

De 20-jarige Van Kalmthout heeft zijn eerste seizoen in de Indycar erop zitten en vertelt dat ook hij zijn leven misschien wel te danken heeft aan nieuwe veiligheidsmaatregelen. Hij legt uit dat er in de Amerikaanse raceklasse dit seizoen voor het eerst met een 'aeroscreen' wordt gereden. Dat is een vergelijkbare veiligheidsmaatregel als de halo uit de Formule 1.

Horrorcrash

De Fransman Grosjean crashte vlak na de start van de Grand Prix van Bahrein op verschrikkelijke wijze. Hij verloor op hoge snelheid de controle over de Haas-bolide en belandde hard in de vangrail. Zijn auto vloog meteen in brand en Grosjean ontsnapte ternauwernood aan de dood.

En dat mag een wonder genoemd worden. "Het was één grote explosie" zegt Van Kalmthout. De Indycar-coureur vroeg zich meteen af hoe Grosjean uit de brandende auto moest komen.

Herhaling van de beelden

De beelden van het ongeluk werden op televisie herhaald, tot woede van Renault-coureur Daniel Ricciardo. Volgens hem was het niet respectvol. "Ik denk dat één replay wel genoeg was geweest", zegt Van Kalmthout. Hij wijst op de vele kijkers die thuis voor de buis ook willen weten wat er gebeurt.

Lammers vindt de opmerking van Ricciardo inconsequent. De oud-Formule 1-coureur is van mening dat sport tegenwoordig entertainment is en vindt het daarom niet gek dat spectaculaire beelden veelvuldig worden getoond. "Ze laten ook zien dat Grosjean in de safetycar zit. Als ik familie zou zijn, dan zou ik me helemaal gek maken als ik niet zou zien wat er gebeurt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1