appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Ik ben teleurgesteld in Europa maar er is geen alternatief'

ANP
maandag 26 oktober 2020 | EO | Arend Jan Boekestijn Twitter

Geert Mak houdt nog altijd erg van Europa, maar zijn liefde is enigszins bekoeld. Er is een grote prijs betaald voor het optimisme van de jaren negentig, vertelde de schrijver in Europa Draait Door, waar hij te gast was na aanleiding van zijn nieuwe boek Grote Verwachtingen en een nieuwe VPRO-serie.

Europa Draait Door #33 - Geert Mak: We kunnen niet meer terug (S02)

Vijftien jaar geleden schreef de historicus Mak het boek In Europa waarin hij zijn liefde voor Europa niet onder stoelen of banken stak. Maar er zijn wel fouten gemaakt, vindt hijZo is de euro tot stand gekomen zonder een gedegen organisatorische structuur en ging de afschaffing van de binnengrenzen niet gepaard met een bescherming van de buitengrenzen. Mak is ook kritische over de knieval van veel regeringsleiders voor het neoliberalisme.

Zorg

De EU krijgt vaak de schuld van dingen, maar dat is lang niet altijd terecht, vindt Mak. Over de zorg, bijvoorbeeld: de EU heeft daar geen zeggenschap over. De gebrekkige coördinatie van de coronamaatregelen kun je dus niet aan de EU wijten. Mak is wel onder de indruk van het Coronafonds van 750 miljard euro. Dat is toch maar in een paar maanden gelukt. In een wereld gedomineerd door Trump, Poetin en Xi rest Europa niet veel anders dan de krachten te bundelen, vindt hij.

Mak vindt Nederlandse politici vaak laf en niet ter zake kundig op het terrein van de EU. Zij voeden daarmee het populisme. Zij zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Wolfgang Schauble een voormalige Duitse havik die nu het Coronafonds met verve verdedigt.

Brexit

In Europa Draait Door is ook aandacht voor de Ierse lobby in VS, waar Boris Johnson momenteel wakker van ligt. Nu de Britse regering verklaard heeft zich niet te houden aan de terugtrekkingsovereenkomst komt de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek weer op het spel te staan.

De Britten weten echter dat de Democraten, die een meerderheid hebben in het Congres, een Amerikaanse handelsverdrag met de VK zullen torpederen als er weer een grens komt tussen de twee Ierlanden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1