appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Podcast Goed Werk over de tragiek van de baas: 'Hij of zij doet het nooit goed'

EO
dinsdag 20 oktober 2020 | EO | Charlotte van Egmond Twitter

We kunnen niet zonder ze, maar ze kunnen het eigenlijk nooit goed doen. Wat mag je als werknemer van je leidinggevende verwachten? En andersom: hoe geef je goed leiding? En hoe doe je dat op afstand? Arie Boomsma praat erover in de tweede aflevering van de podcast Goed Werk over 'de baas', met NRC-journalist Japke-d. Bouma en trainer en adviseur Colinda van Dijk

Goed Werk #2 - Je werkt thuis en oei, daar belt de baas

Kleuterklas

Volgens Japke-d. is de baas een 'tragisch figuur': "Hij of zij kan het nooit goed doen. Ik vergelijk de relatie tussen baas en werknemer vaak met de relatie tussen ouder en kind. Ouders kunnen het ook nooit goed doen. Of ik vergelijk het met een kleuterklas. Alle kleuters doen hun best om in het gevlij van de juf of meester te komen, maar de juf of meester kan nooit alle kleuters evenveel aandacht geven. Dat is de tragiek van de baas."

Colinda van Dijk, die samen met Erik Kaptein en Kevin Blom het boek De Fluitende Leider schreef, vertelt in de podcast dat leidinggevenden veel van scheidsrechters kunnen leren. "Bijvoorbeeld over hoe je duidelijkheid kunt scheppen met spelregels. Maar ook: hoe ga je om met de tribune? Want de hele wereld vindt iets van je. Als je het als baas goed doet, loopt een derde van je medewerkers met je weg, een derde is neutraal, en een derde ziet je liever vertrekken."

Lekker klagen

Dat de baas het nooit goed kan doen, heeft volgens Japke-d. een belangrijke functie. "Het is heel belangrijk om een kop van jut te hebben. Iemand die je overal de schuld van kan geven. Omdat je samen iets moet maken. Je moet samen een krant of luiers maken. Je hebt dan iemand nodig waar je lekker over kan klagen. 'Heb je gehoord hoe ze uitviel tegen Pietje?' Dat kan het groepsgevoel in een team versterken." 

Bouma en Van Dijk geven in de tweede aflevering van Goed Werk praktische tips over leidinggeven en omgaan met je baas. Geef als werknemer je baas eens een compliment, spreek je verwachtingen uit, leer als baas je werknemer kennen en vraag hoe het privé gaat. Japke-d.: "De goede bazen, dat zijn de mensen die op weinig punten door de mand zijn gevallen. Want door de mand vallen, dat doet iedereen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1