Podcast

Slechts een enkeling ziet zijn leeftijdsgenoten terug op tv

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechts een enkeling ziet zijn leeftijdsgenoten terug op tv

[EO] Vanaf vandaag staat aflevering 3 online van de unieke voetbalpodcast De Fragiele Droom, waarin journalist Thomas van Veen twee jonge talenten (13 en 15) volgt in hun droom om profvoetballer te worden. De kans dat ze de top halen, is heel klein, vertelt Van Veen. "Toch snap ik dat ze het proberen."

In De Fragiele Droom, waarvan nu drie van de vijf afleveringen online staan, volgt Van Veen het leven van de broers Illaijh (12, later 13) en Feliciano (14, later 15). Ze spelen bij respectievelijk Feyenoord en ADO Den Haag en hopen ooit door te breken in het eerste. Hun voetbalcarrière moet gecombineerd worden met school en met een zwaar gezinsleven, met een alleenstaande moeder die ziek is.

#1 - Het gaat goedkomen mama - De Fragiele Droom

#2 - ‘Ik voel dat je nog speelt met verdriet’ - De Fragiele Droom

#3 - Haalt Illaijh de Klassieker? - De Fragiele Droom

Ontstaan

In het amateurvoetbal kwam Van Veen zelf regelmatig spelers tegen die ooit in de jeugd van een betaald voetbalorganisatie speelden. "Een enkeling van hen ziet leeftijdsgenoten terug op tv, maar dat zijn uitzonderingen. De kans is groter dat je als jeugdspeler het profvoetbal niet haalt", vertelt Van Veen.

Weggestuurd worden, gaat jeugdspelers niet in de koude kleren zitten: "Je hebt immers jarenlang voor voetbal geleefd. Daarom wil ik in deze podcast laten horen hoe het dagelijks leven van zo'n talent eruitziet. Welke impact heeft voetbal op alle andere onderdelen van het leven?"

Van Veen ging op zoek naar talenten van nu en een oud-jeugdtrainer bracht hem in contact met de moeder van Feliciano en Illaijh, Angelique. Zij wilde wel meewerken.

Thomas van Veen met Illaijh (l) en Feliciano (foto: Willem-Jan de Bruijn)

Schifting

In het voetbal zitten Illaijh en Feliciano in een belangrijke periode, vertelt Van Veen: "Clubs gaan rond de leeftijd van 16 een schifting maken. Dan bepalen clubs of die spelers een eerste contract krijgen."

Juist in de jaren vlak daarvoor moeten de jongens een ontwikkeling doormaken, die interessant is om te volgen. De druk die de jongens hierbij ervaren is groot, vertelt Van Veen. Na elk seizoen kan hun grote droom als een zeepbel uit elkaar spatten.

Van Veen: "In de voorbereiding sprak ik met Tim Choy (een wetenschapper die in zijn jeugd bij onder andere Telstar speelde, red.) en die vergeleek het met een ouderwetse houten plank met spijkers, waar je een knikker in gooit. Bij elke spijker gaat de knikker naar links of rechts, daar heb je niet zoveel invloed op. Op weg naar het eerste kom je een heleboel spijkers tegen."

Ook Illaijh en Feliciano komen een boel spijkers tegen, waardoor de kans statistisch gezien klein is dat ze de top halen. Toch snapt Van Veen wel dat ze ervoor gaan: "Ja, ze geven veel op, maar het is wel een hele mooie droom. En hun motivatie is bijzonder", vindt hij.

Nazorg

Van Veen snapt dat de druk op de jeugdspelers hoog is: "Je hebt nu eenmaal een bepaald niveau waar spelers in de absolute top aan moeten voldoen", vindt hij. Als een speler niet goed genoeg is, kan dat hard aankomen: "Jongens hebben soms jarenlang geleefd voor die droom."

Daar kunnen clubs nog wat meer mentale begeleiding bieden, vindt hij. Hij verwijst naar Liverpool, waar oud-spelers worden geholpen in hun maatschappelijke carrière.

Gesloten bastion

De voetbalwereld staat niet bepaald bekend als een plek waar journalisten met open armen worden ontvangen, maar voor De Fragiele Droom ervaarde Van Veen zeker geen tegenwerking. "Jeugdopleidingen willen graag laten zien waar ze mee bezig zijn", vertelt hij.

Hij mocht overal bij zijn: in aflevering 1 waren al persoonlijke ontwikkelingsgesprekken tussen Illaijh en een trainer te horen en in aflevering 3 zit zelfs een teambespreking voorafgaand aan een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax.

"Ik kreeg bij beide clubs alle ruimte om deze twee spelers onafhankelijk te volgen. De trainer kon gerust zijn opstelling maken, en ik mijn podcast", zegt Van Veen gedecideerd.

De reacties van de clubs zijn tot nu toe positief. Ook van andere luisteraars ontvangt hij veel positieve reacties: "collega’s, trainers, spelers, sportpsychologen, pedagogen, ze vinden het allemaal herkenbaar of interessant. Een aantal ouders was geraakt door het levensverhaal van Angelique", zegt Van Veen.

Bent u benieuwd geworden naar de podcast? De eerste drie afleveringen staan al online. Komende weken zullen er nog twee volgen.

Ster advertentie
Ster advertentie