appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Deugen de meeste mensen? Arnon Grunberg vindt dat gevaarlijk om te zeggen

ANP
zondag 31 mei 2020 | EO | Ongelooflijke Podcast

Als iemand zegt dat de meeste mensen deugen, vindt deze bijna altijd dat hij zelf deugt en dat een andere groep mensen niet deugt. Dat stelt Arnon Grunberg in De Ongelooflijke Podcast. Het is gevaarlijk, denkt hij, en een "vorm van historische ontkenning."

Grunberg was te gast in de podcast naar aanleiding van zijn lezing op 4 mei waarin hij sprak over de holocaust. De gebeurtenis heeft het wereldbeeld van Grunberg gekleurd, vertelt hij: "Ik heb een enorme scepsis over mijn eigen soort, de mens." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensen zijn erg vatbaar voor verleidingen, denkt Grunberg. "Het is heel lastig om van jezelf te weten hoe je zou handelen in zulke extreme omstandigheden", stelt hij. Dit is ook één van de functies van het herdenken van de oorlog, vindt hij: "Herdenken vraagt van ons dat we van ons zelf kunnen voorstellen dat we toekomstige daders en meelopers zijn. Het is te makkelijk om jezelf als slachtoffer te zien."

In de podcast spreekt hij ook over zijn religieuze opvoeding, zijn hekel aan agressieve atheïsten en zijn liefde voor ironie.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering. 

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunesGoogle Podcasts en Stitcher.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1