appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Diederik Samsom: 'Ook een pandemie biedt kansen om te verduurzamen'

ANP
zaterdag 30 mei 2020 | EO | Arend-Jan Boekestijn Twitter

Iedereen die verduurzaming een warm hart toedraagt zal zich bij het uitbreken van de pandemie hebben afgevraagd of het werken aan de goede zaak niet even gestaakt zou moeten worden. Eerst maar even overleven en dan zien we verder. Zo niet Diederik Samsom. Deze week was hij te gast in Europa Draait Door.

Diederik Samson, de 'rode ingenieur', laat zich niet door een virus uit het veld slaan. Toen Frans Timmermans hem belde met de vraag of hij zijn kabinet zou willen gaan leiden sprong hij een gat in de lucht. Wat hij in Nederland had gedaan moest nu ook in de EU worden uitgerold. De pandemie vertegenwoordigt een soort Stunde Null waar de verduurzaming prachtig bij kan aansluiten. Letterlijk een nieuw begin.

Verwevenheid

Diederik bekijkt het Europadebat in de Tweede Kamer soms met opgetrokken wenkbrauwen. Veel Kamerleden lijken niet te beseffen dat lidstaten zonder Europese samenwerking deze crisis niet te boven zullen komen.

Hij wijst ook op de verwevenheid van de Europese economie. Meer dan honderd onderdelen van een Volkswagen Golf worden in Noord-Italië gemaakt. Berlijn beseft, meer dan in Den Haag, hoezeer men afhankelijk is van de interne markt. Dat betekent dat men elkaar ook zal moeten helpen als Rome het Italiaanse bedrijfsleven niet zoveel steun kunnen geven als de hoofdsteden in het Noorden.

Cummings-rel

Voorts besteedt de podcast eveneens aandacht aan de rel rond Dominique Cummings in het VK. Vanuit Nederlandse perspectief vinden wij het niet zo vreemd dat de zieke Cummings probeerde om zijn kind naar zijn ouders te brengen.

In het VK is de lockdown echter te laat ingesteld en mede daarom is er sprake van overcompensatie. Er mag in het VK nog veel minder dan in ons land. Het wringt als dan de elite zich meer kan veroorloven dan de man in de straat.

Het feit overigens dat Cummings zijn persconferentie gaf in de tuin van Downingstreet 10 - alsof hij zelf de prime minister was! - geeft nog maar weer eens aan hoezeer Johnson besloten is om zijn adviseur dichtbij hem te houden. Zonder Dominique durft Boris het niet aan. Hij weet als geen ander hoeveel uitdagingen hem immers nog te wachten staan.

Luister naar Europa Draait Door op de app of website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1