appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Tbs-patiënt Tim: 'Door stalking en een psychose ging ik volledig uit m’n plaat'

ANP
woensdag 29 april 2020 | KRO-NCRV | NPO Radio 1 | Redactie

Tim woont sinds een week zelfstandig buiten tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Na zeven jaar staat hij nu weer volledig in de maatschappij. Maar wanneer kan iemand na een tbs-behandeling veilig en wel terug de samenleving in?

Door een heftige psychose en agressief gedrag belandde Tim in de tbs. Daar heeft hij geleerd om met zijn ziektebeeld om te gaan. Nu, na zeven jaar in de kliniek, heeft hij een eigen appartement en probeert hij zijn leven op de rit te krijgen. In de zesde aflevering van de podcast TBS, waarin journalist Tom Veldhuijzen een inkijkje geeft in het leven in de tbs-kliniekaandacht voor zijn resocialisatie. 

"Ik werd gestalkt door mijn buurvrouw. Op een gegeven moment kon ik niet meer onderscheiden wat echt en nep was. Angstgevoelens zetten zich om in agressief gedrag en ik ging volledig uit m’n plaat. Ik had met iedereen ruzie", legt Tim in de podcast uit.

Door het volgen van behandelingen en het nemen van medicijnen is hij nu uit zijn psychose. "Ik ben heel blij dat ik weer buiten ben. Nu wil ik rustig mijn leven opbouwen." Zijn sociotherapeut Jan bezoekt hem een paar keer per maand, "dan kijk ik of het goed met hem gaat", zegt Jan, "je merkt vaak dat patiënten alles in een week geregeld willen hebben, maar rust is heel belangrijk."

Ook de reclassering kijkt mee over de schouder van Tim. In de podcast leggen behandelaren uit wanneer iemand met zo min mogelijk kans op recidive, weer terug de samenleving in kan. John en Bradley, die eerder in de podcast naar voren kwamen, richten hun blik op de toekomst.

‘Corona’

Volgende week in aflevering 7 een corona update uit de kliniek, die sinds begin maart helemaal in lockdown is. Verloven zijn ingetrokken en bezoek is opgeschort. Meerdere patiënten en medewerkers zijn positief getest op het virus. En hoe gaat het nu met de patiënten uit de serie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1