Podcast

Podcast De Dag: Corona-viroloog: kwestie van tijd tot de volgende uitbraak

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Corona-viroloog: kwestie van tijd tot de volgende uitbraak

[NOS] Vijf maanden na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China weten we nog steeds niet precies wat de oorsprong is. Maar wetenschappers nemen aan dat het virus oorspronkelijk op een vleermuis zat en waarschijnlijk op een voedselmarkt in Wuhan naar een mens is overgesprongen, mogelijk via een schubdier.

{podcast audio="126831" caption="#570 - Corona-viroloog: kwestie van tijd tot de volgende uitbraak" }

Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de risico's van dit soort virussen én ook van die zogenoemde 'wet markets' die vooral in Zuidoost-Azië voorkomen. De roep om die permanent te verbieden wordt dan ook steeds luider.

In podcast De Dag spreekt viroloog Raoul de Groot, corona-onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht, over de 'wolk aan virussen' die zich in met name vleermuizen verzamelen. We hebben de afgelopen jaren al meerdere uitbraken gezien en volgens hem is de frequentie waarmee alleen al coronavirussen overspringen dermate hoog dat je kunt voorspellen dat het in de toekomst opnieuw fout zal gaan. Ook in nieuwe influenza virussen ziet hij een gevaar. De Groot spreekt van een toekomstige oorlog tegen dit soort virussen waar we ons straks als deze pandemie voorbij is beter op moeten voorbereiden.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie