Podcast

Podcast De Dag: Hoe Nederland z'n voorraden veiligstelt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Nederland z'n voorraden veiligstelt

[NOS] Het is ieder voor zich momenteel op de wereldwijde markt voor beademingsmachines, mondkapjes, beschermingsbrillen, schorten en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten.

{podcast audio="125865" caption="#557 - Hoe Nederland z'n voorraden veiligstelt" }

Landen zetten alles op alles om zo veel mogelijk spullen naar zich toe te trekken. Bestaande leverantiecontracten worden niet meer gerespecteerd, aanbestedingsregels worden overboord gegooid, politiek gewicht wordt in de schaal gelegd, en als het nodig is gaan inkopers zelf de zwarte markt op om aan spullen te komen.

Hoe is de inkoop in Nederland geregeld?

Inkoop is dus alles. Maar hoe is dat in Nederland geregeld? Tot iets meer dan een week geleden was ieder ziekenhuis zelf verantwoordelijk voor de inkoop van medische beschermende middelen.

In podcast De Dag hoor je de inkoper van de Gelre ziekenhuizen, Aletta Manders, die al begin februari zag aankomen dat er grote tekorten zouden ontstaan. Aan haar de stressvolle taak om genoeg voorraad voor haar ziekenhuis veilig te stellen terwijl de rest van de wereld op precies diezelfde materialen aast.

Nieuwe tekorten

Terwijl de aandacht nu vooral uitgaat naar mondkapjes en beschermende kleding, ziet Manders ook nieuwe tekorten ontstaan waar we nog niet eerder over gehoord hebben, zoals de speciale voeding die op de intensive care wordt gebruikt.

"Daarvan zie je dat de leverancier moeite heeft om de productie bij te houden", zegt Manders. En naast IC-voeding zie je volgens haar ook problemen ontstaan bij gesloten uitzuigsystemen om de longen schoon te zuigen bij een IC-patiënt.

Nederland, en ook de rest van de wereld, is voor een groot deel afhankelijk van China in de aanvoer van medische hulpmiddelen en medicijnen die nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten. De VS heeft al gezegd eraan te gaan werken om meer op eigen benen te kunnen staan en ook in Europa gaan stemmen op om de productie toch weer meer terug naar hier te halen.

China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt hoe daar in China met bezorgdheid naar gekeken wordt en hoe het land juist nu wil laten zien dat de rest van de wereld kan rekenen op een betrouwbare toevoer.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie