appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Uniek: hoofdrolspeler dramaserie ANNE+ begint podcast

Beeld: BNNVARA
dinsdag 24 maart 2020 | BNNVARA | Redactie

De tv-dramaserie ANNE+ gaat over het leven van de lesbische twintiger Anne die worstelt met het leven als volwassene in vriendschap, werk en relaties. In het tweede seizoen van de dramaserie start het personage Anne (Hanna van Vliet) haar eigen podcast. Regisseur Anna Peeters maakte de podcast samen met eindredacteur Randy Vermeulen.

Hoe is het idee ontstaan om Anne een podcast te laten maken?

Randy: "In het begin van het seizoen heeft Anne een baan die ze eigenlijk niet zo leuk vindt en zoekt ze naar dingen om te doen waar ze wél enthousiast van wordt. Zoals veel mensen in onze omgeving nu doen, begint ze een podcast. Hierin interviewt zij queer-schrijvers, omdat ze zelf ook de ambitie heeft om schrijver te worden. Het leek de makers van de tv-serie en het team van BNNVARA heel leuk om die podcast daadwerkelijk uit te brengen als extra content rondom ANNE+.

De makers van de tv-serie [Maud Wiemeijer, Valerie Bisscheroux en Hanna van Vliet] en wij vinden het ook tof om vanuit ANNE+ queer schrijvers een podium te geven en over universele onderwerpen en thema’s te praten waar Anne in de serie ook mee worstelt. Zo verspreidt ANNE+ zich ook in een ander medium, bereiken we meer mensen en hebben we bovenal een hele mooie podcast waar mensen naar kunnen luisteren."

Interviewt Anne in de dramaserie ook de mensen die je daadwerkelijk kunt horen in de podcast?

Randy: "In de televisieserie zie je dat het fictieve personage Anne o.a. schrijver Hanna Bervoets interview. Deze interviews zijn niet daadwerkelijk opgenomen tijdens de filmopnamen. Regisseur Anna Peeters heeft de schrijvers thuis bezocht en de interviews daar ook opgenomen. Samen met Anna heb ik per aflevering van de tv-serie gekeken naar wat de situaties, gevoelens en thema’s zijn die naar voren komen en herkenbaar zijn voor het publiek van ANNE+ én daarbuiten. Uiteindelijk zijn dat universele thema’s als intimiteit, vriendschap, volwassen worden. Die thema’s vormden vervolgens het kader waar Anna en ik uiteindelijk onze keuze op baseerden voor de schrijvers die we interviewen in de podcast."

Anna: "Het feit dat het waargebeurde verhalen zijn maakt het een extra speciale aanvulling op de fictiereeks. Zo vertelt bijvoorbeeld Pete Wu hoe hij in de kast zat tot zijn 30e en wat voor rol zijn culturele achtergrond daarin speelde. En Nina Polak vertelt hoe het scheiden van haar ouders haar blik op de liefde beïnvloedde. De interviews zijn persoonlijk en dragen denk ik per aflevering een mooie of interessante gedachte uit."

Is het eerder vertoond in de wereld dat een podcast in een dramaserie ook in het echt is te beluisteren?

Randy: "Ik ken daar zelf geen voorbeeld van. Er zijn wel voorbeelden van (buitenlandse) fictie-series die een spin-off krijgen in podcast-vorm, of dat je in de podcast meer over het maakproces van de dramaserie kan horen. In die zin is het voor ons ook een spannend vormexperiment: kan een voice-over van een fictief personage (ingesproken door Hanna van Vliet, de actrice die Anne uit de tv-serie speelt) samengaan met het documentaire-materiaal? Maar naar ons idee werkt het."

Anna: "Natuurlijk bereidde ik de interview vragen voor met in mijn achterhoofd Anne uit de fictieserie en het publiek daarbij, maar dat liet ik bij het interviewen ook weer los. Doordat ik veel herken uit de serie en de dingen waar Anne mee worstelt, denk ik dat onze vragen niet eens zoveel uit elkaar hadden gelegen."

De podcast is een podium

Anna: "Voor mij was het ook bijzonder om te ontdekken hoeveel literair talent er is in Nederland, en hoeveel verschillende verhalen ze vertellen. Toen ik jong was, had ik het idee dat er weinig queer Nederlandse rolmodellen waren met wie ik mij kon identificeren; het voelt goed om daaraan bij te dragen. De podcast is een podium geworden voor die schrijvers aan wiens verhalen en ervaringen je kunt optrekken."

De podcast ANNE+ wordt gemaakt door Anna Peeters samen met eindredacteur Randy Vermeulen. Nele Eeckhout en Siona Houthuys van AudioCollectief SCHIK verzorgen het sound-design en de montage. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1