appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jortcast #172: de Verenigde Staten van Europa?

Europa op de stier
donderdag 7 november 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Waar moet het heen met Europa? In haar oratie en dientengevolge in dr Kelder en Co ontvouwt dr. Amy Verdun haar visie. 

 

#172 - De Verenigde Staten van Europa

In zijn toespraak te Zurich (1946) sprak Winston Churchill over een verenigd Europa. "A kind of United States of Europe", zo zag hij voor zich, waarin burgers happy en free zouden zijn. 
 
Nu had Churchill waarschijnlijk niet een Europa-versie van de Verenigde Staten in zijn hoofd, denkt dr. Verdun. "Zijn agenda op dat moment was verzoening (…), laten we die oorlogsbedoening achter ons laten." 
 

Kruispunt

De kern van het betoog van dr. Verdun is dat Europa zich momenteel op een kruispunt bevindt, en dat zij moet kiezen waar het heen gaat. "We kunnen Europa sterker maken. Maar het hoeft geen staat te zijn zoals de Verenigde Staten van Amerika, een staat met een hele sterke federale overheid."
Volgens Verdun moeten we in Europa nadenken over andere vormen van samenwerking. "We moeten zoeken naar de dingen die we het best met elkaar kunnen doen, en welke niet."
Europa met Amy Verdun

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1