appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Podcast De Dag: wat de vakbond?! De kunst van het onderhandelen

ANP
maandag 4 november 2019 | NPO Radio 1 | redactie

Een landelijke staking was aangekondigd in de strijd tegen het lerarentekort en andere problemen in het onderwijs. Maar na onderhandelingen met het kabinet, en een toegezegde 460 miljoen euro, trok de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond die stakingsoproep in.

#450 - Wat de vakbond?! De kunst van het onderhandelen

Het intrekken van die oproep hield niet lang stand. De achterban was niet blij met het "zoethoudertje" en eist structureel meer geld. Uiteindelijk riep de AOb toch weer op om te gaan staken.

Wat ging hier mis? En hoe verloopt zo'n onderhandeling normaal? "Bij spannende onderhandelingen moet je laten zien dat je het uiterste hebt gedaan, en dat duurt altijd lang", weet Doekle Terpstra. Hij was tot 2005 voorzitter van de vakcentrale CNV. "Ook al zit je een halve dag te klaverjassen met elkaar", grapt hij. Volgens Terpstra draait het allemaal om "communicatie, communicatie, communicatie".

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1