appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat doe je aan tintelende handen bij het fietsen?

Pixabay
donderdag 3 oktober 2019 | NTR | Redactie NTR

Tintelende vingers, dode of gevoelloze handen bij het fietsen, hoe komt het? En belangrijker, hoe kom je ervan af? In een nieuwe aflevering van de podcast De Spaak legt Bart Hendriks, fietsfitter en fietsenhandelaar, het uit.

Houding op de fiets

"Drie lichaamsdelen worden het meest belast bij het fietsen: de billen, handen en rug. Zij bepalen voor een groot deel de houding op de fiets: met je billen zit je op het zadel, met je handen zit je aan het stuur en je rug komt in een bepaalde stand.

Zittend op een fiets kan een zenuwbaan nog wel eens in het gedrang komen: de ulnaris zenuw. Een afklemming/uitrekking van deze zenuw veroorzaakt een slapend gevoel, tintelingen of zelfs pijn. Dit kan doorwerken tot in je elleboog en schouder.

Zelfs een te strakzittend horloge of boord van je mouwen kan van invloed zijn

Bart Hendriks

De handvatten en de vorm van je stuur kunnen hierin een rol spelen, maar ook met de manier waarop je het stuur vasthoudt. Veel mensen houden het stuur zo stevig vast dat daardoor de handen kunnen gaan tintelen. Het is van belang om ontspannen op je fiets te zitten. Er is geen noodzaak om hard in je stuur te knijpen: een fiets gaat er niet zomaar vandoor."

Wat je eraan kunt doen?

"Let op je houding op de fiets. Probeer ontspannen op je fiets te zitten en denk aan de manier waarop je het stuur vasthoudt. Vergeet de asymmetrie van je lichaam niet. Onderzoek eens hoe symmetrisch je zelf bent en hoe recht je stuur en je zadel staan. Het probleem kan soms al opgelost worden door je stuur net iets uit het lood te zetten.

De juiste afstelling van de fiets is heel belangrijk. Kom je er niet uit, ga dan naar een goede fietsenmaker voor advies en eventuele aanpassingen in de fiets. Mocht je langere tijd lichamelijke klachten houden, dan kun je eventueel naar een fysiotherapeut gaan."

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak hier of via je favoriete podcast app. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1