Podcast
VPRO

Corine Koole: 'Heel veel jonge mannen vallen op oudere vrouwen'

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Corine Koole: 'Heel veel jonge mannen vallen op oudere vrouwen'

In de podcast Radio Cinema worden elke week de nieuwste films besproken door filmjournalist Maartje Willems en Pieter van der Wielen. Deze week is Corine Koole te gast en hebben ze het over het liefdesdrama Celle que vous croyez.

Corine is inmiddels een specialist in de liefde te noemen. Voor haar rubriek Lust en Liefde in de Volkskrant sprak ze met talloze vrouwen en mannen over verliefdheid, ontrouw en lust. Ook maakt ze de podcast Van Twee Kanten. Nu deelt ze haar kennis in Radio Cinema.

{podcast audio="114856" caption="Radio Cinema: Celle que vous croyez:" }

Celle que vous croyez

Juliette Binoche heeft de hoofdrol in het liefdesdrama Celle que vous croyez. Ze speelt een gescheiden, door haar man verlaten vrouw, moeder van twee zoontjes. Ze heeft een jonge minnaar die haar op brute wijze aan de kant zet. En dan beginnen de problemen pas echt: ze waagt zich op Facebook en doet zich daar jonger voor dan dat ze is…

"Ze wordt in de steek gelaten door haar man, door haar minnaar, en met haar kinderen bakt ze er ook niet zoveel van. Maar toch had ze een stuk sterker neergezet kunnen worden," vindt Corine Koole. "Ze leeft een beetje op een wolk en dondert daar ook steeds af. Daardoor wordt het zo tragisch."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jongere profielfoto

De vrouw uit de film kiest voor een jongere profielfoto. Kennelijk omdat ze denkt dat ze zelf dat niet meer jong en aantrekkelijk genoeg is. Pieter van der Wielen: "Dat is moeilijk om te geloven. Ik dacht alleen maar 'jij wordt echt nog wel bekeken hoor!'" Maartje Willems is het daarmee eens: "In deze film komen sowieso niet echt niet mooie mensen voor."

"Maar," merkt Corine Koole op, "het gaat er natuurlijk om wat zich in haar hoofd afspeelt. Ik ken genoeg bloedmooie vrouwen die zich zo onzeker voelen, over van alles." En verder: "Ze had helemaal geen jong profiel hoeven aanmaken. Het is totaal onnodig. Mijn ervaring is juist dat heel veel jonge mannen vallen op oudere vrouwen. Ze hoeven zich helemaal niet jonger voor te doen dan ze zijn. Ze zijn enorm gewild."

Meer overspel door social media?

Pieter van der Wielen: “Deze film gaat natuurlijk ook over hoe social media de liefde hebben veranderd.” Zo kun je tegenwoordig iemand 'ghosten'– in rook opgaan en niets meer van je laten horen. En je kunt jezelf nèt iets mooier maken door je foto’s te bewerken.

Corine Koole: "Ik denk dat er ook veel meer overspel is gekomen. Je schrijft heel snel even een berichtje, op de bank, zonder make-up. Veel sneller dan dat je iemand aanspreekt en zegt 'Hé, ik vind je hartstikke leuk'. Je gaat door en door en door en aan het eind van het hele ritsje… Ik denk dat heel veel verhoudingen op die manier beginnen."

Quote

Ik denk dat er veel meer overspel is gekomen door sociale media

Corine Koole

Maar wat is overspel dan precies? Vraagt Maartje Willems zich af. "Als je een sms’je of berichtje stuurt, ben je dan eigenlijk al fout bezig? – in je hoofd misschien wel al, maar in je hoofd is niet fout hebben we geleerd." Pieter van der Wielen: "Maar toch raken ze in de film beiden emotioneel bevlogen. Het wordt een waarachtige liefde vanuit alleen tekst op een schermpje en een profielfoto."

{poll}

Wat in de film gebeurt is geen bedacht en onwaarschijnlijk verhaal, meent Corine Koole. "Dit gebeurt dus heel veel. Je kunt enorm verliefd worden op iemand die je alleen via Tinder hebt ontmoet; zo erg dat je je telefoon overal mee naartoe neemt en dat je alleen maar bezig bent met die berichtjes."

En ook al spreek je uiteindelijk niet met iemand af in het echte leven, social media zijn wel een manier om te ontsnappen uit je eigen werkelijkheid. Maartje Willems: "Het is een fijn vluchtmiddel denk ik, voor iedereen."

Ster advertentie
Ster advertentie