appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zijn we soms te goed van vertrouwen?

VPRO
woensdag 7 augustus 2019 | VPRO |

In de podcastserie El Tarangu gaat Audiocollectief SCHIK op zoek naar de man die beweerde José Manuel Fuente te zijn: de wielrenner met de bijnaam El Tarangu, die in 1996 overleed. Zeven jaar later stelt een man zich voor als Fuente en vraagt oud wielrenner Lucien van Impe mee uiteten.

Het bewijs was overduidelijk: dit kon Fuente niet zijn. Toch geloofde Lucien de man. Waarom?

Vertrouwen

Het simpele antwoord luidt: vertrouwen. En dat hebben we gelukkig allemaal. Vertrouwen is een soort kompas. Eentje die je leidt door het leven. Je hebt het nodig. Want als je alles voortdurend in twijfel trekt, wordt samenleven onmogelijk.

Voor buitengewone beweringen heb je buitengewone bewijzen nodig


Vertrouwen is een kostbaar bezit. Maar bij iedereens is het ook wel eens geschaad. Zo ook bij Nele, Siona en Mirke.

De drie vrouwen van audiocollectief SCHIK ontmoetten elkaar in Antwerpen tijdens hun opleiding Woordkunst. Hun studieklas vormde een hechte groep, bijna een familie. Ze zagen elkaar veel, elke dag en soms ook ’s nachts. In die studiegroep zat een jongen: "Knul of knaap, dat woord omschrijft hem het beste. Hij was volledig onschuldig..."

Maar hoe weet je zeker dat iemand te vertrouwen is? Kun je altijd wel vertrouwen op je eigen kompas? En hoe kon het dat Lucien zo overtuigd was geweest van het feit dat hij écht met Fuente aan tafel zat?

We hadden het gevoel alsof we als makke lammetjes om een enorme tuin waren geleid

Wil je niets missen? Abonneer je dan op de podcast.

Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering. Abonneer je op El Tarangu via Apple PodcastsStitcher of de RSS-feed en zorg dat je geen afleveringen mist.

Luister hier de vorige afleveringen:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1