appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Een volledig ecologische boerderij? 'Een droom op het naïeve af'

Cinemien, Filmdepot
zondag 16 juni 2019 | VPRO | Redactie Twitter

De Amerikaanse Molly en John gooien hun leven om. Ze laten het stadsleven achter zich en besluiten hun droom na te jagen: het opzetten van een zelfregulerende boerderij. ‘Een droom op het naïeve af.’ Want zonder opleiding of ervaring als boer willen ze ruim 80 hectare grond omtoveren tot een biodivers, biologisch, bloeiend gebied.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de documentaire The Biggest Little Farm volgen we het stel. Zij vestigen zich op het Apricot Lane Farms in Moorpark, Californië. In Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen, Maartje Willems en duurzaamheidsjournalist Katja Keuchenius de film.

Radio Cinema: The Biggest Little Farm

Het idee is simpel: Het varken poept, daar komen vliegen op af, die leggen eitjes en dat worden wormen. Kippen en vogels eten de wormen, en stap voor stap ontstaat er een systeem dat zichzelf in standhoudt.

Maar zo simpel als het idee, zo moeilijk is de praktijk. Het is een continue zoektocht naar balans. Maar, vertelt Katja Keuchenius, steeds vaker wordt bewezen dat biodiversiteit het antwoord is. Wanneer er verschillende planten en dieren naast elkaar leven kan er een blijvende balans en een werkend systeem ontstaan.

Elke nachtmerrie komt uit. En toch blijft het een plezier om naar te kijken.

Pieter van der Wielen

Het eerste probleem is de droge grond. Katja Keuchenius herkent dit probleem: "Wanneer er niets groeit, spoelt de grond weg als het hard regent." Er moet dus een soort basislaag aan planten komen om dat te voorkomen.

Vele problemen volgen: coyotes op het land, een slakkenplaag, bosbranden. En het laatste probleem, het zal niemand verbazen, is geld. “Je vraagt je af hoe ze hun boerderij financieel rondkrijgen,” aldus Pieter, Maartje en Katja. "Want de grond floreert wel, ja. Maar geld…?"

Volgens de duurzaamheidsjournaliste kunnen Nederlandse boeren eigenlijk alleen succesvol en winstgevend werken wanneer ze heel groot produceren en veel bestrijdingsmiddelen gebruiken. Helaas geen ideale, duurzame optie. "Maar andere manieren zijn financieel erg moeilijk haalbaar."

De romantiek van de boerderij

Dat de Biggest Little Farm wel kan rondkomen is te danken aan veel vrijwilligers. En natuurlijk werkt het ook wel mee dat er nu een film over de boerderij is gemaakt…

Hoewel het ecologische en boerenleven echt niet makkelijk is of ooit zal zijn, is de film een bron van inspiratie. Het natuurlijke leven is prachtig en de beelden van bloeiende natuur zijn overweldigend. Katja: Hopelijk trekt het mensen over de streep om zelf ook bezig te gaan met ecologische landbouw. 

Meer Radio Cinema?

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. De podcast Radio Cinema is te luisteren via de site van de VPRO, de NPO Radio 1 website of app, of abonneer je via je favoriete podcast-app, zoals iTunes of Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1