appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

WNL Podcast: Veteraan Mo: 'In het leger heeft iedereen dezelfde kleur: groen'

WNL
zaterdag 25 mei 2019 | WNL | Omroep WNL

Veteraan Mo Lachir is het leger enorm dankbaar voor het gevoel van acceptatie dat hij ervoer in het leger. Dat vertelt hij in de WNL-podcast Veteranen Oog in Oog.

#4 Hoe Defensie Mo zijn identiteit teruggaf

Mo kwam als kind vanuit Marokko naar Nederland en worstelde lange tijd met zijn identiteit. Door een advertentie in de Veronica Gids kwam hij terecht bij het leger. "Al die twijfel over waar ik bij hoor is door het leger weggehaald", zegt Mo. "Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Het Nederlandse leger kent allerlei verschillende afkomsten, maar iedereen heeft dezelfde kleur: groen."

Mo vertelt dat hij in zijn leven ook te maken heeft gekregen met discriminatie op basis van zijn afkomst, maar dat dit in het leger niet gebeurde. "Je hebt ook te maken dat je ergens gaat solliciteren en wordt afgewezen op basis van afkomst, geloof of ras. Bij het leger wordt niet gekeken of je geel, groen of zwart bent."

Mo denkt dat de dienstplicht zou kunnen werken in het verbeteren van het leven van sommige jongeren. "Als je kijkt wat voor kansloze jongeren hier rondlopen, die wel talent hebben maar dat verspild wordt. Ik was de weg kwijt, en ik denk dat dit voor heel veel jongeren geldt."

Dankbaar

Als militair was Mo actief in Bosnië. Aan die tijd denkt hij met veel trots en dankbaarheid terug. "Ik dank hun (de mensen in Bosnië – red.) ook, voor de eye openers die ze mij hebben gegeven. We denken hier te makkelijk over dingen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1