Podcast
AVROTROS

De Onzichtbare Hand: Is dit een goede tijd om te beleggen?

foto: De Onzichtbare Hand bestiert de beursgong / Kristian Funkefoto: De Onzichtbare Hand bestiert de beursgong / Kristian Funke
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onzichtbare Hand: Is dit een goede tijd om te beleggen?

Je geld op de bank levert vanwege de lage rente nauwelijks iets op. Tijd om te starten met beleggen? Terwijl menig medemens 'instapt' onderzoekt Milou Brand in De Onzichtbare Hand of dit inderdaad een goed moment is om te starten, en hoe je dat doet.

{podcast audio="97444" caption="De Onzichtbare Hand #4: Is dit een goede tijd om te beleggen? " }

Volgens Jort Kelder, het orakel van De Onzichtbare Hand, is het heel simpel. "Je krijgt 0,0 procent rente voor je spaargeld. Het is dus nu altijd slimmer om te beleggen. Maar dat betekent niet dat je niet kan verliezen."

De Onzichtbare Hand

De Onzichtbare Hand is een economie-podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Presentator Milou Brand bespreekt economische trucs en troeven voor een rijk leven. Voor iedereen die zich wil inwijden in de geheimen van de economische wereld, zonder ingewikkeld gewauwel. Met Jort Kelder, journalist Suzanne Streefland en gasten. In deze aflevering is RTL Z-journalist Jelle Maasbach te gast.

Het orakel meent dat het in principe altijd een goed moment is om te starten met beleggen. "Tenzij je aan de vooravond van een beurscrash staat. Maar beleggen heb je in vele vormen. Je kan beleggen in ontroerend goed, in goud, in varkensmagen, maar ook in beursgenoteerde aandelen. Probleem met aandelen is dat je er geen invloed op hebt. Het is enorm volatiel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lange termijn visie

Financieel journalist bij RTL Z Jelle Maasbach zegt dat het heel moeilijk te voorspellen is wanneer je moet je gaan beleggen. "Het is altijd de grote vraag: moet ik nu instappen of ben ik te laat? Het echte antwoord: er is nooit een goed moment. Je weet nooit van tevoren wat er gaat gebeuren. Misschien stap je nu wel in en komt er een recessie of één van de bedrijven gaat failliet. Neem bijvoorbeeld Imtech."

"Je moet altijd bedenken dat je er voor een paar jaar inzit. En als je voor de lange termijn belegt dan kan je ervan uitgaan dat binnen nu en vijf jaar de koers -vanaf het punt dat je instapt- wel gaat stijgen", aldus Maasbach.

Missen

Stel dat je besluit om te gaan starten met beleggen, dan moet je dat met geld doen dat je niet nodig hebt. Journalist Suzanne Streefland: "beleg met geld dat je kunt missen. De AEX is de afgelopen jaar met 16 procent gestegen dus het zal alleen maar minder worden. Er zijn op dit moment dreigingen zoals bijvoorbeeld de Brexit, waardoor de koersen kunnen dalen. Daar moet je rekening mee houden".

In De Onzichtbare Hand pluist presentator Milou Brand uit hoe beleggen werkt en wat je als beginnend belegger wel en niet moet doen. Alvast wat gratis tips: beleg alleen met geld dat je kan missen. Kijk verder dan aandelen, je kan ook beleggen in varkensmagen, goud of vastgoed. Laat je niet door emoties leiden - wees een ijskoning(in).

Ter ere van deze aflevering openden Milou Brand en Suzanne Streefland op 15 mei de beurs door de gong te luiden op Beursplein 5 in Amsterdam. Het fragment is via deze link te bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie