appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Hoe houden we de zorg betaalbaar? ‘Dokters moeten durven op de rem te trappen’

ANP
zaterdag 11 mei 2019 | WNL | WNL Redactie

Professionals in de zorg moeten gestimuleerd worden om dapper te zijn en keuzes te durven maken die geld opleveren. Dat zegt huisarts Pieter Barnhoorn in de zesde aflevering van de podcast Stand van Nederland. "Weinig dokters durven nu dapper te zijn."

#6 Hoe nu verder?

"Het gaat er daarbij vooral om dat dokters durven na te denken en op de rem trappen", zegt Barnhoorn. "Dokters zijn nu te veel doeners, en geen denkers." Veel artsen zijn gewend om tot het einde van iemands leven door te behandelen. Toch willen patiënten zelf dat vaak niet. Door hen te laten meebeslissen, worden een hoop onnodige zorgkosten bespaard.

Als huisarts komt Barnhoorn heel veel kleine handelingen tegen die heel veel geld kosten. Dat geldt niet alleen voor de laatste levensfase, maar ook bij jongere patiënten. "Een heleboel mensen geloven dat je, het liefst dagelijks, je Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) zou moeten bepalen. Sommigen denken dat je daarmee prostaatkanker kan vangen", zegt Barnhoorn.

'Niet laf zijn'

Dat het bepalen van PSA een screeningsinstrument is, is een misvatting, zegt de huisarts. "Maar elke man van boven de vijftig leest vroeg of laat dat bij een bekende Nederlander prostaatkanker is ontdekt op basis van zijn PSA. Die komt bij mij zo'n check vragen. Dan kan ik laf zijn en gewoon even prikken. Maar daarmee geef ik het geld uit van een ander."

Direct overgaan tot handelen leidt tot hoge kosten, zegt Barnhoorn. "Dan ben ik gul met andermans spul. Ik geef het geld van de belastingbetaler uit, en de patiënt help ik er niet eens mee."

Door eerst na te denken en in gesprek te gaan met de patiënt, wordt veel geld bespaard. "Het leuke is dat met patiënten praten helemaal niet spannend is." Patiënten willen helemaal niet dat de arts gelijk aan de slag gaat, zo merkt de huisarts tijdens die gesprekken. "Dan willen zij vaak helemaal niet dat die dokters doén."

De Stand van Nederland

In de podcast Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. We worden steeds ouder, maar hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? Luister De Stand van Nederland via de NPO Radio 1 website en app, of via iTunesGoogle Podcasts of je favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1