Opinie & Commentaar

Mediaforum: ‘Politici verdienen ook vakantie’

foto: De afsluiting van het politieke jaar - Foto: ANPfoto: De afsluiting van het politieke jaar - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: ‘Politici verdienen ook vakantie’

In het Mediaforum op NPO Radio 1 spraken politiek journalist Kees Boonman en columnist Hasna El Maroudi over het jaarlijkse parlementaire zomerreces. Ze vinden dat politici eens per jaar een vakantie verdienen. “Ik denk dat het voor politici gezond is om even op vakantie te gaan”, vindt El Maroudi.

Daar is Boonman het mee eens: “Van politici wordt wel eens gezegd, ‘het zijn zakkenvullers, een heerlijke baan, drie maanden reces’, maar het is een ongelofelijk zwaar beroep, dus dat reces kun je ze niet zomaar afnemen.”

Dat niemand bereikbaar is tijdens het reces is volgens Boonman te stellig. “Politici zijn wel bereid commentaar te geven. Vorige week zat hier bijvoorbeeld Alexander Pechtold (D66), die had de moeite genomen om over Turkije te praten.”

Daarnaast zijn de ministeries volgens hem de hele zomer goed bereikbaar. “Daar zijn de deuren niet gesloten. De ambtenaren werken allemaal door.”

Redacties moeten zich aanpassen

In de journalistiek bestaat geen zomerreces, het nieuws gaat altijd door, stelt Boonman. “Dat komt ook omdat wij tegenwoordig 24 uur per dag het nieuws in de hele wereld kunnen volgen, vooral via sociale media.” Dat heeft gevolgen voor de manier waarop journalistieke redacties te werk gaan. “Ze moeten meer dan ooit leren dat je journalisten wel vrij kan geven, maar dat je er voor moet zorgen dat anderen hun plek innemen.”

Ook de politiek moet zich aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid. Flexibele vakanties zien beide gasten echter niet zitten. “Ik denk niet dat zoiets werkt. Dan zal je zien dat net als jij op vakantie gaat iemand anders met je portefeuille aan de haal gaat”, aldus El Maroudi.

“Ik denk dat het op dit moment wel duidelijk is wie er binnen een fractie wel en niet bereikbaar is”, vult Boonman aan. Daarnaast zijn er volgens hem weinig politici die hun telefoon uitzetten op vakantie, dus als je echt iemand moet bereiken is dat mogelijk.

Gevolgen voor de journalistiek

Door de afwezigheid van wederhoor vanuit de politiek kan het voorkomen dat journalisten teruggrijpen naar eigen analyses of te veel leunen op de informatie die door stakeholders in een conflict wordt verstrekt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de berichtgeving over Turkije.

El Maroudi: “Als ik de spread over Turkije in het Algemeen Dagblad lees, dan zie ik dat er weinig kritisch wordt bericht over de beweringen van Erdogan, die zegt dat de Gülen-beweging achter de mislukte coup zit.” Daar staat volgens haar tegenover dat de Volkskrant en Trouw vandaag wel evenwichtig berichten over de gebeurtenissen.

'Veel leugens rond conflict Turkije'

“Hier komt echt de basis van de journalistiek naar boven, namelijk dat je niemand kan geloven”, legt Boonman uit. Niet zomaar iets voor waarheid aannemen zonder het eerst zelf te checken. In het geval van Turkije is dat soms lastig, bekennen beide journalisten. Boonman: “Het conflict in Turkije kent meerdere waarheden, maar vooral veel leugens. De journalistiek heeft als taak er achter te komen hoe het werkelijk zit.” Zonder input van de politiek kan het soms lastig zijn om het complete verhaal te vertellen.

Kijk hier het Mediaforum terug van donderdag 21 juli:

Ster advertentie
Ster advertentie