Opinie & Commentaar
AVROTROS

The show must go on

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. The show must go on

Toen oom Mark, toen heel zeker van zijn zaak, de Nederlandse voetbalcompetitie naar het loket van de maand september doorverwees werd het even chaos-troef bij de KNVB, waarna iemand een grote, vette streep door de vaderlandse voetbalactiviteiten zette.

Hierna merkten insiders en verstandige mensen voorzichtig op: "Had dat nou eens met echte kenners besproken en was met een echt goed doortimmerd plan van topmensen gekomen." Helaas, een storende vorm van onkunde lag aan de basis van het volkomen verdwijnen van voetbal in de Nederlandse leefgemeenschap van de afgelopen - en komende - maanden.

Scherven lijmen

Er moest een wondermooi gecoiffeerde, bij Feyenoord opgestapte, ex-NOS-baas aan te pas komen om de scherven enigszins te lijmen. Jammer dus, hoe fraai Jan de Jong zijn werkzaamheden ook relativeerde: voetbal van vaderlandse bodem was de grote zomerslaap begonnen: het gevolg van onnadenkendheid en uiterst zwak leiderschap.

Het resultaat? Dat vaderlandse voetballiefhebbers, omdat ze anders gek werden of makkelijke moorden zouden gaan plegen, naar Schalke '04 of Bremen moesten gaan zitten kijken om enigszins normaal te blijven. Het zal je sport maar zijn…"Waar is papa?" "Die zit naar Hoffenheim-Köln te kijken"

In vele buitenlanden werd er, soms koortsachtig, soms rustig, naar oplossingen gezocht competities te herorganiseren, play-offs in te korten, televisiezenders 'happy' te houden en in ieder geval de klanten, Jan Publiek, te geven waar het recht op had.

Van de bekende Amerikaanse profsporten zijn de basketballers en ijshockeyers het verst in hun streven om weer actief te worden. De honkballers zijn een beetje aan het ruziën, de footballers moeten sowieso tot september wachten, maar die denken dat 'het' wel goed komt en 'ons' voetbal, soccer dus, is een te kleine bespeler van het ware Amerikaanse sportveld om werkelijk mee te tellen.

'Return to Play Plan' van de ijshockeyers

De ijshockeyers zitten nog te wikken en te wegen. Het voorstel ligt er met 24 teams door te spelen totdat er een Stanley Cup-winnaar is. Die hele operatie heet overigens 'Return to Play Plan' en gaat uit van twee z.g. Hub Cities, de thuishavens van de wedstrijden. Voor die twee plekken hebben zich aangemeld: Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis/ St. Paul, Pittsburgh, Toronto en Vancouver.

Ga er gemakshalve vanuit dat er in ieder geval een Canadese stad gekozen zal worden. Of? Als de Canadezen aan hun coronamaatregelen van nu vasthouden dan zullen alle ploegen die in Canada moeten spelen tenminste 14 dagen in quarantaine moeten gaan en dat is geen goed vooruitzicht voor topsporters die aansluitend moeten gaan presteren op enig niveau.

Dat de gehele NHL door gaat spelen, is ook niet waar: zeven zwakke broertjes hoeven niets te doen, niet te trainen, niet te spelen en ze mogen van grote afstand toekijken. Buffalo, New Jersey, Anaheim, Los Angeles, San Jose, Ottawa en Detroit mogen pas weer inhaken als het seizoen 2020/21 gaat beginnen. Wanneer dat is? Waarschijnlijk einde 2020; weer met 31 ploegen.

Omdat NBC, de grote, vrij onkreukbare televisie-organisatie, de rechten op NHL-wedstrijden in de USA bezit, komt dat aspect wel goed, heeft men ook bij NBC gezegd. Dat de wedstrijdenreeks in Canada te zien zal zijn, moge ook duidelijk zijn: Canada zonder ijshockey op de buis is immers geen Canada.

'Als het beeld maar beweegt'

De grote Amerikaanse kabelzenders smeekten afgelopen weken om competitieve topsport en zenden nu, als opvulling voor hun programma’s, ook al degradatievoetbal uit Portugal uit. Het motto: als het beeld maar beweegt en als het maar de schijn van 'live sport' betreft. Of er iemand kijkt? De NHL opent per 10 juli de trainingskampen, hetgeen dan inhoudt dat voor het eerst ijshockey in Noord-Amerika een zomersport zal zijn.

Gary Bettman, de NHL-commissioner en een positivist in alles, ziet nog wel wat beren op de weg, maar durft het begrip 'tweede COVID-19 golf' niet meer in de mond te nemen. Het in de voorbereiding al miljoenen en miljoenen kostende strijdplan is nu in elkaar getimmerd, inclusief veiligheidsmaatregelen rond iedere deelnemende ploeg. Die alle zullen worden omringd door hoog gekwalificeerd medisch personeel dat deel uitmaakt van de onderscheiden clubs die alle in aparte, luxe hotels zullen worden ondergebracht. Adel verplicht immers ook hier.

Voor de ijshockeywereld is het nu van belang wat de maatregelen van Oom Donald en oom Justin zijn. Hun eventuele regelveranderingen ten opzichte van het virus vormen de basis van de op te starten competitie. De NHL heeft thans vaste vertegenwoordigers in Washington en Ottawa gestationeerd om tijdverlies te voorkomen en door te blijven lobbyen. Regeren is immers vooruitzien.

Basketballers verkassen naar Orlando

De basketballers van de NBA gaan straks met zijn allen in Orlando, Florida wonen. Dat wil zeggen: ook niet alle clubs, want die organisaties die geen enkel zicht op de play-offs meer hadden mogen thuisblijven en zich aan het einde van het jaar weer melden. Zwaai dus maar naar de Hawks, Hornets, Bulls, Cavaliers, Pistons, Knicks, Warriors en Timberwolves. See you later!

De 22 ploegen zullen alle gehuisvest worden in (Ja, ook hier, luxe) hotels die op het terrein van Walt Disney World Resort staan. Alleen op dat terrein, in de daar aanwezige (aangepaste) sporthallen, zal er gespeeld worden. Net als bij de NHL komen hier ook medische ploegen mee. Een organisatie heeft het recht om 50 mensen mee te nemen naar Orlando. Scheidsrechters en andere officials verblijven in een apart resort, over de positie van persmensen wordt nog onderhandeld.

The show must go on

Over het 'doorspelen' werd overigens gestemd door alle ploegen, met als uitkomst: 29 ploegen voor en een (Portland) tegen. De selecties mogen op 7 juli in Orlando aankomen en gaan trainen en op 31 juli zal er begonnen worden met spelen. Men heeft uitgerekend dat de play-off en finals tot oktober zullen plaatsvinden.

Als je achter deze operatie kijkt, wordt duidelijk hoeveel mensen er in touw moeten gaan komen voor de herstart van de competitie. Alle hotels moeten streng geselecteerde en uiterst precies onderzochte (geen COVID-19-klanten) mensen in dienst hebben; lieden die samen een groep van meer dan duizend werkers betreft: koks, bedienend personeel, wasserij-personeel, onderhoudswerkers, bewakers, bodyguards, secretaresses, babysits (de familie mag ook meekomen) baliemensen, directie, managers, kamermeisjes, obers, volledig ingerichte klinieken (artsen, tandartsen) etc. etc. Dat is toch even iets anders dan KNVB-mensen die schouderophalend voor een camera gingen staan en zeiden dat het voetbal even ophield te bestaan omdat…ja, waarom eigenlijk? Zelfkennis was ook hier weer een deugd, nietwaar?

Gelijkheid en broederschap: behalve op het loonstrookje

Tot slot nog even dat geruzie in de de MLB, de honkbalwereld dus. Dat gaat, heel ordinair, om geld, om groot geld. De eigenaren van de clubs en de spelersvakbond kunnen het niet eens worden over de percentages van de nog uit te keren salarissen, en dus staken de stemmen. De honkballers hadden al kunnen spelen, maar toen vele topspelers begrepen wat een korting op hun salaris werkelijk inhield, paste dit groepje mannen schielijk.

Het voorstel was een collectieve korting. Spelers die het minimumsalaris verdienden voor dit jaar zouden met 30 procent van ruim 5 ton in dollars genoegen moeten nemen (en deden dat), maar de toppers, jongens van 30 miljoen per seizoen, begrepen ineens dat 30 procent van hun salaris wel even wat anders was. Dus werd de beginovereenkomst verscheurd en is het sinds die tijd stil op de honkbalvelden. Gelijkheid en broederschap is weliswaar een mooi gegeven, maar toch niet op de eigen loonstrookjes, vond men. Zo heeft ieder land zijn eigen problemen, nietwaar?

Overigens zat ik, afgelopen week, een beetje te dagdromen. Ik vroeg me af of Oom Mark weleens op kicksen heeft gestaan of een slimme pass, splijtend door de vijandige verdediging heen, heeft gegeven. Heel eerlijk, ik kon me er weinig voorstelling bij maken, maar een mens kan zich vergissen.

PS. Oom Mark heet Rutte, oom Donald heet Duck, sorry, Trump en oom Justin heet Trudeau.

Ster advertentie
Ster advertentie