Opinie & Commentaar
EO

Vrijheid van meningsuiting dwingt niet tot pyromanie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijheid van meningsuiting dwingt niet tot pyromanie

Geert Wilders heeft geen gemakkelijk leven. Hij wordt al vele jaren bedreigd en kan dus niet zomaar zonder uitgebreide veiligheidsmaatregelen op straat lopen. Het is een schande maar Wilders heeft geen ander keuze dan zijn bittere lot te aanvaarden. Een politicus die niet zomaar kiezers in de ogen kijken kan, kan zijn vak eigenlijk niet goed uitoefenen.

Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog concurrentie gekregen van Thierry Baudet die een meer gematigde toon aanslaat en voor een deel in dezelfde kiezersvijver vist. Voordat je het weet twittert de jonge God Thierry weer een foto van zichzelf aan de rand van een zwembad en Geerts kiezers lopen over. Geert heeft nog even overwogen om hetzelfde te gaan doen maar zijn vrouw heeft hem dat afgeraden.

Geert heeft nog een probleem. Hij moet het hebben van het signaleren van problemen, want hij is niet zo goed in oplossingen. Een Koran verbod bijvoorbeeld, klinkt stoer maar het is in strijd met de grondwet en lost ook nog eens helemaal niets op. Dat is precies ook de reden waarom hij kritische interviews mijdt als de pest. Hij heeft er immers geen belang bij dat zijn eenzijdige politieke stijl, signaleren maar niet oplossen, wordt doorgeprikt.

Strategie met problemen

Om al deze redenen heeft Geert een voorkeur voor twitter. Met dat instrument kan hij de media halen zonder dat hij antwoorden hoeft te geven op kritische vragen. Helaas is deze strategie niet zonder problemen. Om de media te halen is hij gedwongen om steeds weer de hyperbool uit de kast te trekken. Zo gaat het van Koranverbod via knieschoten en kopvoddentaks tot minder Marokkanen.

De ellende is dat de stijlfiguur hyperbool zijn grenzen kent. Op een gegeven moment is er immers geen overtreffende trap meer te vinden. Bovendien levert de hyperbool onvermijdelijke rechtszaken op, die weliswaar veel aandacht genereren, maar door Geert als slopend moeten worden ervaren. Nu bij veel kiezers een zekere hyperbool vermoeidheid optreedt vraagt hij zich steeds meer af of hij wel de juiste strategie heeft gekozen.

Nieuwe koers

Deze zomer besloot Geert om de koers te verleggen. Hij heeft iets bedacht dat de aandacht van de media zal trekken zonder dat hij veel tegenspraak oproept. Zijn cartoonwedstrijd zit verduiveld goed in elkaar.

Wilders heeft immers het recht om een cartoonwedstrijd te organiseren. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting. Iedereen die durft op te merken dat vrijheid van meningsuiting ons niet hoeft te dwingen tot opzettelijke bespotting of belediging van wat een ander heilig is wordt bovendien gelijk neergesabeld. Eddy Terstal en de zijnen zijn er als de kippen bij om je op te knopen aan de hoogste twitterboom. "Wat voor de één belediging is hoeft dat niet voor de ander te zijn". Vrijheid van meningsuiting wordt volgens de aanhangers van deze denkschool versmald tot het recht op beledigen. Geert wist dat hij op Terstal en Cliteur zou kunnen rekenen.

Wilders had aan alles gedacht. De cartoonwedstrijd vindt plaats in zijn beveiligde bastion in de Tweede Kamer. Er zijn dus geen openbare orde problemen zodat de voorzitter van de Tweede Kamer geen bezwaren zou kunnen hebben als zij dat al zou willen.

Samengevat, Wilders maakt gewoon gebruik van zijn grondrecht, de vrijheid van meningsuiting, en niemand kan hem daarop aanspreken. Bovendien is het een grote schande dat hij bedreigd wordt. Bij elk voornemen tot moord past bovendien geen maar. Het is immers het slechtste moment om vraagtekens te stellen bij de stelling dat de vrijheid van meningsuiting gelijkgesteld kan worden met een recht op belediging.

Kanttekeningen

Toch zijn er wel degelijk kritische kanttekeningen te maken. Is het niet hypocriet dat Wilders, die zich graag wil afficheren als de kampioen van de vrijheid voor meningsuiting, tegelijkertijd pleit voor een Koran-verbod? De vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk niet voor moslims.

Bovendien kan men zich afvragen welk politiek doel er met een cartoonwedstrijd wordt gediend. Wilders heeft het volste recht om problemen te signaleren, maar wij weten al heel lang dat een bepaalde interpretatie van de Koran geen geweld schuwt. Snouck Hurgronje wees er al een eeuw geleden op en Salman Rushdie kan erover meepraten. Er wordt dus niet een nieuw probleem aangekaart.

Bovendien is de suggestie van Wilders dat geweld intrinsiek is aan de islamitische leer eenvoudigweg onjuist. De Pakistaan die zich geroepen voelde om Wilders uit te schakelen werd geïnspireerd door een betrekkelijk kleine islamitische partij die nergens in Pakistan echt voet aan de grond krijgt. Die kleine partij heeft bovendien maar één agendapunt en dat is het bestrijden van blasfemie. Buiten Pakistan heeft de actie van Wilders tot nu toe geen ophef veroorzaakt. Kennelijk zijn er veel moslims die in Wilders’ cartoonwedstrijd geen aanleiding zien om in het geweer te komen.

Welk probleem lost dit op?

Welke oplossing voor welk probleem wordt hier nu eigenlijk door Wilders aangedragen? Het is prachtig dat Wilders met zijn wedstrijd aantoont dat blasfemie in een kleine politieke partij in Pakistan tot het oproepen van geweld leidt, maar wat denkt hij daar aan te gaan doen? Denkt hij met de signalering van dit probleem integratie in Nederland te bevorderen? Het overgrote deel van de moslims in Nederland heeft geen enkele boodschap aan die heethoofden van die kleine Pakistaanse politieke partij.

Elke politicus heeft de opdracht om een balans te vinden tussen representativiteit en verantwoordelijkheid. Representativiteit betekent dat politici moeten luisteren naar opvattingen die leven onder kiezers. Als een deel van de kiezers echter kiest voor een politiek die ongewenste gevolgen creëert zal een politicus de verantwoordelijkheid moeten opbrengen om daarop te wijzen. Een cartoonwedstrijd vinden zijn kiezers ongetwijfeld prachtig, en de grachtengordel geniet stiekem mee, maar wat is de eigenlijk de prijs die voor dit genoegen moet worden betaald?

Door deze actie brengt Wilders de levens van Nederlanders in Pakistan en misschien elders in gevaar. Is die prijs niet een beetje hoog voor de signalering van een probleem dat allang bekend is?

Voorts valt te vrezen dat de moslims in Nederland vrezen op een hoop te worden gegooid met deze Pakistaanse splinterpartij terwijl zij de geweldsaspiratie in het geheel niet steunen. Het is nu al zo dat moslims moeite hebben om een stage of baan te vinden. Wilders maakt hun positie alleen maar lastiger.

Wilders heeft het volste recht om die wedstrijd te organiseren en het is een schande dat die Pakistaan hem wil vermoorden. Van een politicus die problemen daadwerkelijk probeert op te lossen wordt echter meer gevraagd dan pyromanie te bedrijven met een grondrecht. Helaas kan niemand hem daarover kritisch aanspreken omdat hij bijna alleen via twitter communiceert. En zo zal deze treurigheid zich nog wel even voortzetten.

Ster advertentie
Ster advertentie