Winterspelen 2018
EONOS

Olympische historie met Frank Heinen: Billy Friske

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische historie met Frank Heinen: Billy Friske

Mijn favoriete films zijn films die worden aangekondigd, maar nooit gemaakt worden. Films die ergens tussen de eerste persconferentie en de eindmontage stranden, op een zandbank van failliete investeerders, onbetrouwbare acteurs of decors die worden verwoest door een tornado of een vloedgolf. En van al die nooit gerealiseerde projecten is The Few, het levensverhaal van Billy Fiske, mijn lievelingsfilm.

Billy Fiske is een figuur zoals je die aantreft in het werk van F. Scott Fitzgerald. Zijn biograaf schreef over hem: ‘Hij was het soort man dat door het zonlicht achtervolgd wordt.’ Billy’s vader was aan het begin van de twintigste eeuw een stinkend rijke bankier in New York, die zijn zoon naar een dure kostschool in Sankt Moritz stuurde. Daar leerde Billy Fiske de genoegens van de bobslee kennen. En in het najaar van 1927 plaatste hij een zoekertje in de Parijse editie van de Herald Tribune.

Olympische bobbers gevraagd. Ervaring niet vereist.

Een halfjaar later won de Amerikaanse ploeg, met Billy Fiske als piloot, goud op de Spelen in Sankt Moritz. Geen van de andere leden had voor die tijd ooit een bobslee gezien.

Vier jaar later won Fiske weer, dit keer met drie in plaats van vier gezellen. Het was Fiskes laatste Olympische prijs, want de Hitler-spelen van 1936 boycotte hij. In plaats daarvan rauste hij met zijn Bentley kriskras door Europa en vestigde hij onder meer een officieus snelheidsrecord tussen Cannes en Nice. Zo’n type.

Skilift

Billy Fiske was een van die mensen die precies door had waar hij wezen moest. Hij werkte een tijdje in de filmindustrie, en toen hij kort voor de oorlog voor het eerst Aspen bezocht, was dat een spookstad in de onherbergzame Rocky Mountains. Een vergeten mijndorp, door elke levende ziel verlaten. Billy Fiske zag de mogelijkheden en begon met de bouw van een skilift.

De voltooiing van Aspen als luxe wintersportoord maakte hij niet meer mee. Direct na het uitbreken van de oorlog meldde Fiske zich met valse papieren bij de RAF. Ook als gevechtspiloot bleek hij een zeldzaam talent. Toch werd zijn Hurricane op 16 augustus 1940, tijdens de Battle of Britain, getroffen door een Duitse kogel, die de benzinetank in brand zette. Fiske slaagde er nog in het toestel veilig aan de grond te zetten, maar stierf een dag later aan zijn verwondingen.

De inscriptie op zijn graf is even kort als duidelijk: ‘He died for England.’

In 2003 kondigde filmmaatschappij Paramount een nieuwe oorlogsfilm aan. Regisseur Michael Mann, regisseur van de biopic Ali, over Mohammed Ali, zou met The Few het verhaal van Billy Fiske vertellen. Tom Cruise, die na 9/11 had aangekondigd nooit meer in een vliegtuig plaats te nemen, zou Billy spelen.

'In producion'

Er was meteen al gedoe: in The Few zou Fiske de Luftwaffe ongeveer in zijn eentje op de knieën krijgen, terwijl hij in werkelijkheid niet meer dan een van de talloze tragische helden van de Battle of Britain was geweest.

Jarenlang stond The Few op allerlei filmsites aangekondigd als ‘in production’, om in 2006 stilletjes van alle planningen te worden geschrapt.

Tom Cruise die, onder invloed van Scientology, in hoog tempo doordraaide en een uiterst zorgwekkend optreden gaf bij Oprah, werd eruit geknikkerd door Paramount en alle lopende projecten werden geschrapt. The Few werd nooit gemaakt en Billy Fiske bleef een protagonist in de film die hij zelf schreef.

Vanavond vanaf 20.30 uur in Langs de Lijn En Omstreken meer over de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Ster advertentie
Ster advertentie