Winterspelen 2018

Vandaag op NPO Radio 1: 500 meter sprint voor vrouwen en ploegenachtervolging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: 500 meter sprint voor vrouwen en ploegenachtervolging

Snelheidsduivels opgelet: het is tijd voor de aller snelste onder de vrouwen om een gooi te doen naar het goud. Verder zijn er de kwalificaties ploegenachtervolging bij de mannen en bij OVT is er aandacht voor heimat: heimwee naar het echte Duitsland.

Tijd voor de ploegenachtervolging: voor Nederland gaan op dit onderdeel Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij al schaatsend in een rijtje op zoek naar een mooie tijd. De achtervolging begint exact om 12.00 uur.

Hoe verwerken Sven Kramer en Koen Verweij hun teleurstellende resultaten? Nederland is favoriet bij uitstek maar deze week is vaak genoeg gebleken dat de Olympische Spelen geen garanties bieden.

Sprintgeweld

Na de ploegenachtervolging begint even voor 13.00 uur de 500 meter voor vrouwen. Voor Nederland snellen Anice Das, Lotte van Beek en Jorien ter Mors naar een scherpte tijd maar een favorietenrol is ze niet toebedeeld.

Voor Das is het haar debuut op de Olympische Spelen. De sprinter schaatst al lang mee en is met 32 jaar verre van de jongste debutant op de spelen.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Terug naar Nederland

In Nederland is er bij NOS Langs de Lijn uiteraard aandacht voor het tennissen in Rotterdam. Bij het ABN Amro World Tennis Tournament is het tijd voor de programma's. De dubbel start om 13.00 uur, het enkelspel begint om 15.30 uur.

Verder begeleiden Robbert Meeder en Hugo Borst de luisteraar bij al het voetbal vandaag. In het oosten van het land speelt zich een belangrijk degradatieduel af. FC Twente ontvangt de nummer laatst Sparta Rotterdam.

Eredivisie

12.30 Roda JC-FC Utrecht | Verslag: Chris Wobben
14.30 Feyenoord-Heracles | Verslag: Arman Avsaroglu
14.30 FC Twente-Sparta | Verslag: Andy Houtkamp
16.45 PEC Zwolle-Ajax | Verslag: Ragnar Niemeijer

Heimwee naar Duitsland

Er bestaat geen goede Nederlandse vertaling voor het nostalgische begrip ‘Heimat’ van onze oosterburen. Maar voor zover we begrijpen komt ‘Heimat’ neer op heimwee naar het echte Duitsland, zo ongeveer het gevoel dat Limburgers hebben bij hun glooiende heuvels en Friezen doen verlangen naar Abe Lenstra.

{loadposition newsletter-sidebar}


In Duitsland heeft de minister van Binnenlandse Zaken er sinds kort een portefeuille bij: ‘Heimat’. Bij OVT komt correspondente Annette Birschel vertellen over het Heimatgevoel als Duitse identiteitspolitiek.

Ster advertentie
Ster advertentie