Winterspelen 2018

Olympische titel voor Kodaira op 500 meter, Ter Mors zesde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische titel voor Kodaira op 500 meter, Ter Mors zesde

[NOS] Nao Kodaira is in Gangneung in de voetsporen van haar illustere landgenoot Hiroyasu Shimizu getreden. De 31-jarige Japanse veroverde in Zuid-Korea de olympische titel op de 500 meter. Ze zegevierde in een sensationele tijd van 36,95 seconden, een olympisch record.

Kodaira is de eerste Japanse vrouw die bij het langebaanschaatsen olympisch goud verovert. Shimizu veroverde olympisch goud op de 500 meter in Nagano, 1998.

Titelverdedigster Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea eindigde als tweede in 37,33. Brons was voor de Tsjechische Karolina Erbanová in 37,34.

Jorien ter Mors kwam verrassend dicht in de buurt van een medaille. Met 37,53 eindigde ze als zesde. 37,53 seconden. Anice Das (38,75) werd negentiende, Lotte van Beek 23ste in 39,18.

Kodaira was de grote favoriete voor de olympische titel. Dat was ze ook op de 1.000 meter, maar op die afstand werd ze afgetroefd door een ontketende Jorien ter Mors. Met Miho Takagi op plaats drie had de Japanse schaatsploeg wel twee vrouwen op het podium staan.

Ter Mors zette zondag op de olympische baan ook weer de toon. De Nederlandse verraste iedereen met een snelle opening (10,50) en een hele goede eindtijd (37,53). "Dat is mijn beste start in mijn leven. Ik wist dat mijn rondje goed was, maar ik voelde me niet echt een medaillekandidate", zei de Nederlandse.

De tijd van Ter Mors werd als eerste verbeterd door de Amerikaanse Brittany Bowe, al was dat maar met negenduizendste van een seconde.

Alle druk bij Kodaira

Alle druk lag vervolgens bij Kodaira. Na een lichte twijfel bij de start, reed de kleine Japanse een formidabele hele ronde die resulteerde in een tijd die op zeeniveau niet eerder was vertoond. Daarmee voldeed ze aan alle verwachtingen.

De Japanse besloot vier jaar geleden na mislukte Spelen in Sotsji haar land te verruilen voor Nederland, waar ze bij de ploeg van Marianne Timmer ging trainen. Twee jaar duurde de samenwerking. Ze groeide uit tot een sprintfenomeen. Op weg naar Pyeongchang koos Kodaira weer voor haar eigen weg.

Die bleek succesvol. De machtige sprint hielp haar zondag aan eeuwige roem in het thuisland, waar de Nederlandse trainer Johan de Wit en Robin Derks het Japanse schaatsen aan een opmars hebben geholpen.

De Zuid-Koreaanse titelverdedigster Lee Sang-hwa leek voor Kodaira de laatste grote concurrente voor olympisch goud. Ze bracht de schaatshal in vervoering met een snelle opening. Uiteindelijk lukte het haar niet de tijd van Kodaira te verbeteren.

De tweevoudig olympisch kampioene bleef op zilver steken. Brons ging verrassend naar de Europese kampioene op de sprint, de Tsjeschische Karolina Erbanová , die eenhonderdste langzamer was dan de Aziatische.

Ster advertentie
Ster advertentie