Wetenschap & Techniek
NOSNTR

De 'echte' eenhoorn leefde nog tegelijk met de mens

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'echte' eenhoorn leefde nog tegelijk met de mens

Nieuw onderzoek laat zien dat de Siberische eenhoorn veel later uitstierf dan we dachten. Dat betekent dat hij nog in dezelfde tijdsperiode heeft geleefd als de moderne mens.

De echte eenhoorn leefde nog ten tijde van de mensheid

De Siberische eenhoorn was geen elegant wit paard met een klein sierlijk hoorntje op het hoofd, maar een harige kolos die meer weg had van een olifant. De zwarte hoorn op zijn kop was minstens zo groot als een kind. Het dier is een heel verre verwant van de huidige neushoorn en leefde op de uitgestrekte steppen van het huidige Rusland, Kazachstan en China.

Veel later uitgestorven

Eerder werd gedacht dat de Siberische eenhoorn minstens 300.000 jaar geleden uitstierf, maar nieuw onderzoek toont aan dat de soort nog veel langer heeft geleefd. Nederlandse onderzoekers van de universiteiten van Leiden en Groningen onderzochten de beenderen van een aantal fossielen met behulp van koolstofdatering. Zo ontdekten ze dat het dier zo’n 39.000 jaar geleden nog in leven moet zijn geweest, toen er ook al mensen waren.

Geen gevaar voor de mens

Zou de mens dan echt met het dier hebben samengeleefd? En zo ja, hoe ging dat? Nieuws en Co vroeg het aan onderzoeker Margot Kuitems, die meewerkte aan de datering van de botten. De Siberische eenhoorn kan volgens haar geen gevaar hebben gevormd voor de mens, want het was een planteneter. "Sowieso zijn er geen aanwijzingen dat ze echt samen hebben geleefd, er zijn geen sporen van jacht gevonden."

Het lijkt er dus niet op dat het dier door toedoen van de mens is uitgestorven, aldus Kuitems. "Het huidige onderzoek wijst erop dat ze echt zijn uitgestorven door de klimaatverandering van de laatste ijstijd, en dat ze zich niet konden aanpassen aan het veranderende klimaat."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie