Bekijk hoe deze robots één superorganisme worden
- Nieuws
- Bekijk hoe deze robots één superorganisme worden
Heb je ooit al eens een film gezien waarbij een robot zichzelf repareert nadat een van zijn onderdelen is vernietigd? Europese onderzoekers slaagden er in om deze fantasie eindelijk werkelijkheid te laten worden. Hun robots vormen zich samen om tot één zelfstandig robot-organisme.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De beelden waarin de rijdende robotjes bepaalde vormen aannemen zien er misschien weinig opzienbarend uit. Maar schijn bedriegt. Telkens weer vormen de robotjes zich zelfstandig om tot een enkel superorganisme. En in tegenstelling tot vroeger zijn menselijke instructies daarbij niet nodig.
Als superrobot kunnen de robotjes vervolgens ook meer spectaculaire taken uitvoeren. Objecten ontwijken, of een robotje dat een andere robotje beveelt om een steen op te pakken. En ja, dus ook een defect robotje afstoten en zichzelf zo organiseren dat de superrobot kan blijven werken.
“Onze robotjes gaan veel verder in hun samenwerking dan mensen”, zegt Marco Dorigo, Italiaans onderzoeker verbonden aan de Franstalige Vrije Universiteit Brussel tegen De Kennis van Nu. “Stel dat tien vrienden een groepsopdracht uitvoeren en daarvoor elkaar een hand geven. Dan voeren ze die taak wel samen uit, maar bestaan ze nog altijd uit tien afzonderlijke personen. Onze robots smelten daarentegen samen tot één organisme. En als het nodig is kunnen ze ook weer afsplitsen en zelfstandig functioneren.”
Vele soorten vormen, een en dezelfde superrobot
Wanneer de superrobot ontstaat neemt een robotje de leiding en stuurt het andere robotjes aan. Alle robotjes blijven de nodige informatie van de omgeving opvangen, maar ze sturen die ook aan elkaar door.
Het is niet zo dat de robotjes zelf een leider aanduiden of zelfstandig beslissen welke organisatiestructuur ze aannemen. Beide zaken zijn door de onderzoekers voorgeprogrammeerd. Maar elk robotje is wel zodanig ingesteld dat het weet welke superrobot er gevormd moet worden wanneer een bepaalde situatie zich voordoet. En de eigen positie op een ander robotje afstemmen kan ieder robotjes eveneens. In het filmpje positioneren ze zich ook een voor een, maar volgens Dorigo is het perfect mogelijk dat ze zich gelijktijdig tot superrobot zouden omvormen.
Net zoals bij bijvoorbeeld het amoebe-diertje kunnen superrobots op die manier verschillende vormen aannemen. De onderzoekers verwachten zelfs dat ze de dierenwereld hierin uiteindelijk naar de kroon zullen steken.
Veelkoppig militair monster in de maak?
Superrobots die zich bij een defect gewoon herprogrammeren en herstellen; dat doet ook denken aan griezelige situaties waarbij militair geweld tegen een robot uiteindelijk zinloos is.
Dorigo vindt dat ook geen vergezochte idee: “Onze technologie heeft inderdaad het potentieel om uiteindelijk voor militaire doeleinden gebruikt te worden. Nieuwe technologie geeft ons als samenleving altijd de opdracht om na te denken wat we ermee willen doen. Maar met onze eigen robots hebben we toch vooral humane doeleinden voor ogen. Zichzelf reparerende machines vragen minder onderhoud. Daardoor hoef je bij een defect niet meteen een technicus te roepen. Onder andere bemande ruimtereizen worden hierdoor minder risicovol.”
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co