Wetenschap & Techniek

Wat moeten we doen als De Grote Steen op aarde afstevent?

NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moeten we doen als De Grote Steen op aarde afstevent?

De meteoor die recht op aarde afkomt: de kans is klein, maar niet nul. Wat kunnen we in zo'n geval het beste doen; de meteoriet kapot schieten of van baan laten veranderen?

Astronomen zijn het erover eens dat het niet de vraag is óf de aarde ooit geraakt zal worden door een meteoriet die voor een grote ramp kan zorgen, maar wanneer. De vraag is daarom hoe we ons daar het beste tegen kunnen wapenen. Grofweg kunnen we twee dingen doen als een grote steen onze aarde nadert: Het gevaarte van richting laten veranderen, of het aan gruzelementen schieten.

Koerswijziging

Een poging om een asteroïde in een andere baan te dwingen, wordt als alles volgens plan verloopt op 24 november van dit jaar gelanceerd, met de naam Dart – Double Asteroid Redirection Test. Het Dart-ruimteschip wordt door SpaceX gelanceerd en moet op 2 oktober 2022 op de 160 meter brede asteroïde 65803 Didymos B knallen. Het ruimteschip weegt zo’n 500 kilo en zal de asteroïde met zo’n 6,6 kilometer per seconde naderen.

Hierdoor moet Didymos B slechts 0,4 millimeter per seconde wordt afgeremd. Maar mettertijd kan dit het verschil maken tussen de aarde raken en missen. Het betreft hier overigens een test: de asteroïde ligt niet op koers voor een aanvaring met de aarde. Dit in tegenstelling tot de meteoriet die Netflix vanaf 24 december in première laat gaan in Don't Look Up - die vliegt recht op ons af:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tweede mogelijkheid is om de meteoriet aan barrels te schieten. Een serieus plan met dit doel verscheen eerder dit jaar, met de naam PI – Pulverise It. Op korte termijn lijkt dit een realistischer scenario dan het veranderen van de baan van een ruimtesteen. PI lijkt het antwoord op de huidige status quo, waarbij we wel goed uitkijken, maar vooral hopen dat er niets ergs gebeurt. Het moge duidelijk zijn dat dat niet genoeg is.

Schadebeperking

Door een meteoriet in een heleboel kleine stukjes te schieten, wordt de destructieve energie ervan verdeeld over heel veel kleine meteoren. Dat zal voor veel minder schade zorgen, verdeeld over een groter oppervlak. Project PI zou gebouwd kunnen worden met bestaande raketten, zeggen de bedenkers.

Ster advertentie
Ster advertentie