Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoeveel van ons voedsel produceren de boeren nu echt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel van ons voedsel produceren de boeren nu echt?

Nederlandse boeren voeden de hele wereld. Tenminste, dat horen we geregeld voorbijkomen in de discussies over onze veestapel, stikstof en onze natuurgebieden. Maar hoeveel voedsel halen we eigenlijk van over de grens? Nieuws en Co zocht het uit.

Onze boeren voeden lang niet de hele wereld


Van alles wat de Nederlandse boeren produceren is ongeveer 75% voor de export, zegt Hanneke Muilwijk van het Planbureau voor de Leefomgeving. Tenminste, als je kijkt naar de opbrengst in euro’s. Het klopt dus dat Nederlandse boeren veel exporteren, maar dat wil niet zeggen dat ze ook al ons eigen voedsel produceren.

Koffie, bananen en diervoeding

Sterker nog, van het grondoppervlak dat nodig is om al het voedsel dat Nederlanders eten te produceren, ligt driekwart in het buitenland. Dat is bijvoorbeeld nodig voor tropische producten, zoals koffie en bananen.

Een ander deel van dat land het buitenland is gekoppeld aan de productie van vlees, zuivel en eieren. De dieren zelf worden vaak wel in Nederland gehouden, maar hun voer – bijvoorbeeld soja of mais – komt meestal van over de grens. We hebben dus een systeem waarbij we aan de ene kant veel voedsel produceren en tegelijkertijd veel uit het buitenland halen.

We importeren ook veel zuivel en vlees

Zelfs 60% van de zuivel die we consumeren, vertelt Muilwijk, komt van over de grens. Dan gaat het niet om pakken melk, maar om zuivel die bijvoorbeeld in koekjes en taarten zit. Iets soortgelijks geldt voor varkensvlees: daarmee is Nederland voor 330% zelfvoorzienend, maar dat wil niet zeggen dat we het niet importeren.

Nederlandse boeren verkopen veel varkensvlees aan onze buurlanden, terwijl we ook ongeveer de helft van het varkensvlees dat we eten – vooral in de vorm van bewerkt vlees – uit het buitenland halen. "Dat is de logica van handel", zegt de onderzoeker.

1800 vierkante meter per persoon

Om al het eten te verbouwen dat we per Nederlander consumeren, legt Muilwijk uit, is met ons huidige eetpatroon ongeveer 1800 vierkante meter per persoon nodig. En zoveel oppervlak hebben we in Nederland helemaal niet.

Kortom, in Nederland kunnen we niet eens produceren wat we zelf gebruiken; daarvoor is er simpelweg te weinig ruimte.

Hoe moeten we de groeiende wereldbevolking voeden? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie