Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe voorkom je dat je steeds je gezicht aanraakt?

foto: needpixfoto: needpix
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkom je dat je steeds je gezicht aanraakt?

Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Zo verminder je de kans dat je besmet raakt als het coronavirus via een deurkruk of een trapleuning op je vingers is beland. Simpel advies maar moeilijk uit te voeren, want een mens raakt gemiddeld 23 keer per uur zijn of haar gezicht aan, vaak onbewust. Hoe voorkom je dat?

Goed, het is natuurlijk een vreselijk paradoxaal advies, 'raak je gezicht niet aan'. Want zodra je eraan denkt voel je een kleine kriebel op je wang of voorhoofd, en voor je het weet zit je aan je gezicht. Maar als je er niet aan denkt, zit je er waarschijnlijk ook om de vijf minuten aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelukkig zijn er trucjes om dit probleem te omzeilen. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

1. Hou je handen bezig

Draag een stressballetje, een spinner of een ander speeltje bij je en neem die in je handen als je even niets te doen hebt. Zolang je handen druk zijn, kunnen ze je gezicht niet aanraken. Deel je speeltje natuurlijk niet met iemand anders, en maak hem regelmatig schoon. Geen speeltje bij de hand? Dan kun je overwegen om je vingers te verstrengelen ('bidden') of je armen over elkaar te doen.

2. Hou zakdoekjes bij de hand

Is de kriebel op je gezicht echt onbedwingbaar? Pak dan een papieren zakdoekjes en gebruik die om mee te jeuken. Een alternatief is om handschoentjes te dragen, maar die zul je dan regelmatig moeten wassen of vervangen.

3. Vraag je af wat de aanleiding is

Is het jeuk? Heb je droge ogen? Kriebelt je haar? Of voel je je misschien onzeker in een bepaalde situatie? Door de aanleiding helder te krijgen, kun je er wellicht iets tegen doen. Oogdruppels indoen bijvoorbeeld, of je haar in een staart doen.

{podcast audio="125110" caption="#4 - Er was eens... een coronavirus" }

4. Wees bewust

Door je bewust te zijn van je neiging aan je gezicht te zitten, kun je die neiging soms onderdrukken voor je eraan toegeeft. De truc is om hierin niet te rigide te zijn. Door tegen jezelf te zeggen: 'Ik ga de hele dag niet aan mijn gezicht komen' kan de aandrang juist erger worden. Beter is dan om te zeggen: 'Ik probeer me er bewuster van te zijn dat ik mijn gezicht vaak aanraak'.

5. Stel een herinnering in

Vergeet je toch weer de hele tijd dat je niet aan je gezicht moet zitten? Stel dan een herinnering in op je telefoon. Gewoontes zijn soms moeilijk te veranderen, maar het kan helpen om jezelf telkens met de neus op de feiten te duwen.

6. Maak je niet te druk

Ga niet vreselijk zitten stressen over alles wat je aanraakt. Stress heeft namelijk een negatief effect op je immuunsysteem, waardoor het minder goed in staat is infecties te bestrijden. En zolang je handen schoon zijn, kan het weinig kwaad om je gezicht aan te raken.

En als het je echt niet lukt, kun je altijd nog dit proberen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie