SETI@home trekt de stekker eruit
- Nieuws
- SETI@home trekt de stekker eruit
SETI@home houdt er eind maart mee op. Miljoenen mensen hielpen de afgelopen twintig jaar via dit initiatief met de zoektocht naar buitenaards leven. De zoektocht naar buitenaards leven stopt echter allerminst.
Column van Hens Zimmerman: op deze maan is de kans dat we buitenaards leven vinden het grootst
Het idee voor SETI@home ontstond in 1995 op een feestje. Zou het niet handig zijn om de rekenkracht van miljoenen personal computers in te zetten om naar buitenaards leven te zoeken?
Het experiment zou het uiteindelijk twintig jaar volhouden en vaak in de aandacht staan. Iedereen kon software downloaden en zijn computer mee laten zoeken. Eind maart houdt het project op, maakte SETI bekend.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Je zou kunnen zeggen dat het project te succesvol was. Al die miljoenen computers ploegden door een enorme hoop data van radiotelescopen, maar leverden geen kant-en-klare uitkomst - 'ja hier, buitenaards leven!' - op. Meer een soort halffabricaat, waar wetenschappers nog weer hun tanden moesten zetten. En daar hebben ze inmiddels een enorme achterstand in.
Wat is SETI@home?
SETI staat voor Search for Extra Terrestrial Intelligence, ofwel de zoektocht naar buitenaardse intelligentie. In 1995 bedacht computerwetenschapper David Gedye dat je daar het beste zoveel mogelijk computers voor kon gebruiken. Via SETI@home kan iedereen zijn computer beschikbaar stellen om mee te speuren naar tekenen van leven in een enorme hoeveelheid data. Tot eind maart 2020 dus.
Tekenen van leven?
Het zou dus kunnen dat er tussen al die data tekenen van buitenaardse intelligentie zitten, maar dat de onderzoekers gewoon nog niet aan toe zijn gekomen. Een belangrijke reden om het project eind maart stop te zetten en alle bestaande data te gaan analyseren.
De zoektocht naar buitenaards leven gaat dus gewoon door, en niet alleen bij SETI. Denk bijvoorbeeld aan Breakthrough Listen, een project waar de Russische miljardair Yuri Milner miljoenen in pompte. Maar of al die zoektochten ooit iets gaan opleveren, daar zijn de meningen sterk over verdeeld.
Is buitenaards leven mogelijk? NPO Focus zocht het uit.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap