Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom kiezen vrouwen ervoor om thuis te bevallen – of juist niet?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kiezen vrouwen ervoor om thuis te bevallen – of juist niet?

Terwijl de thuisbevalling in veel Europese landen een zeldzaamheid is, kijkt in Nederland niemand ervan op. Het percentage loopt wat terug, maar 13 procent van de bevallingen gebeurt hier nog altijd thuis. Hoe komen vrouwen tot hun keuze?

De pas gepromoveerde onderzoeker Tamar van Haaren, die ook verloskundige is, vroeg aan zo’n 600 Nederlandse zwangere vrouwen waar ze het liefst wilden bevallen en waarom.

Tussen de thuisbevallers en de vrouwen die liever naar het ziekenhuis gaan, blijken een aantal verschillen te bestaan. Vrouwen die voor een thuisbevalling kiezen zijn gemiddeld iets jonger, hebben minder vaak een eerdere miskraam doorgemaakt en maken zich minder zorgen over hun gezondheid en de bevalling.

Meningen van anderen

Voor beide groepen speelt veiligheid een belangrijke rol in hun keuze, vertelt Van Haaren. Vrouwen die voor het ziekenhuis kiezen, doen dat vooral omdat ze het een veilig idee vinden dat er snel kan worden ingegrepen bij complicaties. En vrouwen die liever thuis bevallen, willen dat vooral omdat ze zich thuis het veiligst voelen en het gevoel hebben dat ze daar meer de regie hebben.

En hoe zit het met druk van buitenaf? De vrouwen in het onderzoek gaven aan dat ze zich in hun keuze niet echt laten beïnvloeden door berichten in de media, maar wel door de mensen om hen heen. Vooral de mening van de partner speelt een belangrijke rol, hoewel de voorkeur van de vrouw zelf nog altijd het zwaarst weegt.

'Geef vrouwen vertrouwen'

Het zou goed zijn als verloskundigen nog wat meer in gesprek gaan met vrouwen over hoe ze de bevalling voor zich zien, zegt Van Haaren, zodat die nog beter in staat zijn een geïnformeerde keuze te maken. Uit het onderzoek bleek dat veel vrouwen erg doordrongen zijn van mogelijke risico’s van een thuisbevalling. Van Haaren: “Aan de verloskundigen zou ik mee willen geven: geef vrouwen vooral ook vertrouwen in het natuurlijke proces, in plaats van alleen de risico’s te benadrukken en daar informatie over te geven. Want dat geeft toch een ander beeld uiteindelijk van de bevalling.”

Wil je meer weten over de thuisbevalling? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie