Wetenschap & Techniek

Zonde: het onbenutte talent van hoogopgeleide vluchtelingen

NTRNOS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonde: het onbenutte talent van hoogopgeleide vluchtelingen

Hoogopgeleide vluchtelingen zitten soms duimen te draaien in een opvangcentrum. Doodzonde, vinden veel wetenschappers. Een nieuw initiatief van het NWO moet hier verandering in brengen. De animo onder hoogopgeleide vluchtelingen is aanzienlijk, liet een bijeenkomst dit weekend zien.

Wetenschapsfinancier NWO stelt 750.000 euro beschikbaar voor een project waarin 10 tot 15 gevluchte wetenschappers een jaar lang een aanstelling kunnen krijgen binnen lopende onderzoeken. Afgelopen zaterdag trokken zo'n 100 vluchtelingen met een wetenschappelijke achtergrond naar Utrecht om zich over het initiatief te laten informeren.

Van de universiteit naar de lopende band

Hard nodig, vindt Behnam Taebi, mede-initiatiefnemer van Vluchtelingen in de wetenschap. Te vaak hoort hij nog verhalen van vluchtelingen die in hun thuisland een goede opleiding hebben genoten, maar hier aan de lopende band terechtkomen. "Er is dus een enorm potentieel, en die wordt nog niet volledig benut. Dit programma is bedoeld om dat potentieel te benutten."

Taebi kwam zelf op zijn 19e als ingenieur vanuit Iran naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Hij werkte een aantal jaren als tolk voor het IND en was bestuurslid van vluchtelingenfonds UAF. Tegenwoordig is hij techniekfilosoof aan de TU Delft.

Gebrekkig netwerk en andere traditie

Wat maakt het zo lastig voor hoogopgeleide vluchtelingen om hier passend werk te vinden? "Als ze arriveren, missen ze vaak het juiste netwerk", aldus Taebi. "Daarnaast komen ze vaak uit een andere academische traditie. In Nederland zijn we erg gericht op onderzoek. Als je dan uit een land komt waar de nadruk meer op onderwijs ligt, is het lastig om er tussen te komen".

Het programma werd op 3 mei wereldkundig gemaakt. Ook daar was Nieuws en Co bij:

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie