Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Ray Fuego: 'Het voelt alsof er geen hoop meer is als je luistert naar de hiphop van nu'
NTR

foto: Max Middelfoto: Max Middel
  1. Nieuwschevron right
  2. Ray Fuego: 'Het voelt alsof er geen hoop meer is als je luistert naar de hiphop van nu'

Radio Focus heeft deze week omgedoopt tot de 'week van de muziekgeschiedenis'. Rapper Ray Fuego en hiphop onderzoeker Aafje de Roest bespreken de trends van toen en nu.

Hiphop is waanzinnig populair. Rappers slepen alle Edisons in de wacht en voeren de Nederlandse hitlijsten aan. Waarom doet deze muziek het zo goed bij jongeren?

De Roest: "Door globalisering en digitalisering komt je identiteit onder druk te staan. Jongeren krijgen dan de behoefte om zich uit te spreken in hun eigen woorden. Steeds meer jongeren grijpen de kans dat te doen met hiphop. Ze creëren zo andere beelden van hun wijk, straat, of stad dan we normaal in de media zien. Hiphop is waar ze zich uitspreken."

Rappen is preken

Volgens rapper Ray Fuego kan hiphop dat geluid versterken. Als solo-rapper en als onderdeel van het kunstenaarscollectief SMIB brengt hij een boodschap over, net als een politicus, zegt hij.

Quote

Niet iedereen kan een Jedi zijn.

Ray Fuego

"Ik besefte me laatst dat een podium een plek is waar jij de pastoor bent van de zaal. Mensen in de Eerste en Tweede kamer staan ook op een verhoging en preken dan het volk toe. Nu doen we dat gewoon met hiphop."

Maar het is niet altijd positief, zegt Ray. "Ik vind dat mensen te veel licht schijnen op alles wat negatief is. Het voelt alsof er geen hoop meer is als je luistert naar de hiphop van nu."

Snelcursus 'Smibanese'

SMIB speelt een sleutelrol in het onderzoek van Aafje. Volgens haar wil SMIB vooral uitdragen dat je jezelf moet zijn. “Ze zijn de jeugd aan het motiveren.” Hun raps zijn niet altijd voor iedereen, geeft Ray toe. SMIB spreekt soms een eigen taal, die barst van leenwoorden en woordspelingen.

Het collectief bracht zelfs een woordenboek Smibanese uit. We gingen met de jonge redacteurs van Alicante de straat van Almere op, om de Smibanese kennis van de mensen op straat te testen. Want wat zegt Ray als hij rapt: "Okay, soms blow ik reefer. Ik kan het sparen, het bewaren, maar ik blow het liever?"

“Okay, soms blow ik reefer. Ik kan het sparen, het bewaren, maar ik blow het liever”. Wat zegt Ray Fuego hier?

Vorige week kwam Ray’s

online. Hij deed hem voor Focus nog eens over, nu a capella. "Deze sessie gaat over waar ik vandaan kom. Elke artiest is eigenlijk een spons, je omgeving is het water. Je absorbeert wat er om je heen gebeurt."

Benieuwd? Luister dan hier naar de hele uitzending van Focus.

"Rapper Ray Fuego: Ik omschrijf deze generatie als een boek"

Focus

Je hoort ons iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur op NPO Radio 1. En wanneer je maar wilt in de podcasts Focus Wetenschap en Lezen in het Donker !

Ster advertentie
Ster advertentie