Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Rapt Jay Z zoals hij praat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapt Jay Z zoals hij praat?

Heeft de manier waarop rappers praten in het dagelijks leven invloed op hun manier van rappen? De Groningse taalwetenschapper Steven Gilbers doet daar onderzoek naar en vertelde erover in Nieuws en Co.


"Taal en muziek zijn heel sterk verwant", vertelt Gilbers. Dat er een link is tussen die twee, weten we uit eerder onderzoek, maar er was nooit eerder gekeken naar hoe zich dat uit in rapmuziek.

De taalwetenschapper bestudeert de raps van artiesten van de Amerikaanse oost- en westkust, en kijkt of de manier waarop rappers praten ook invloed heeft op hun rapstijl.

Free jazz en machinegeweren

Hij analyseerde de verschillen in spraak tussen rappers van de oostkust – denk aan Jay Z en Nas – en die van de westkust, zoals Snoop Dogg en Dr. Dre. Vervolgens keek hij of die verschillen ook te horen zijn in hun raps, en dat bleek inderdaad zo te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Aan de West Coast zijn ze veel meer vrij qua ritme", vertelt Gilbers. "Het is bijna een soort free jazz als ze praten, tegenover een beetje machinegeweer-achtige ritmes in het oosten. En het blijkt dat als je die rapflows gaat analyseren, dat je hetzelfde patroon vindt."

Wat gebeurt er in je hersenen als je naar muziek luistert? En beïnvloedt muziek ons gedrag? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie