Wetenschap & Techniek
NTR

Dit zijn de voordelen van robotchirurgie

foto: Pxfuel
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de voordelen van robotchirurgie

In de afgelopen jaren is het aantal robots in ziekenhuizen flink toegenomen. Robotchirurgie is niet meer weg te denken uit het ziekenhuis. Hoe is dat gekomen? Over welke robots gaat het eigenlijk, en is opereren met een robot wel veilig? Focus spreekt met hoogleraar-robotchirurg Jelle Ruurda.

Om met die veiligheid te beginnen: dat lijkt geen struikeblok, volgens Ruurda: "Ik heb één keer meegemaakt dat ie bij het opstarten een foutmelding gaf, en dat er toen een arm kapot was. Toen hebben we de operatie met de hand gedaan, de arm vervangen en konden we het apparaat de volgende dag weer gebruiken. Ik denk ook dat het risico niet zozeer in de hard- en software zit, maar in hoe mensen er mee omgaan. De menselijke factor is de voornaamste reden dat er ook wel eens dingen niet goed gaan."

Zelf heeft Ruurda inmiddels ruim twintig jaar ervaring in de robotchirurgie. "Ik kan me de eerste operatie nog als de dag van gisteren herinneren. We waren de eerste in Nederland, in augustus 2000." Aanvankelijk was het nog wel de vraag of het echt iets zou kunnen toevoegen, maar al snel bleek de meerwaarde. "De operatierobots hebben bijvoorbeeld tegenwoordig drie werkarmen. De chirurg kan zichzelf daardoor als het ware assisteren, en heeft daardoor soms geen extra assistent aan de tafel meer nodig."

Precisie-operaties

Een voordeel is dat de operatie vaak veel preciezer kan worden uitgevoerd. "Dat is zo bijzonder: doordat die camera zo stabiel is, zoom je veel verder in, en doe je operaties ook gedetailleerder. Een uroloog ziet bijvoorbeeld veel beter de zenuwen op een prostaat lopen, en kan die dus ook beter sparen.”

Door die preciezere operatie met beperktere schade knappen patiënten vaak ook sneller op. Dat is goed nieuws als je denkt aan het tekort aan verpeegkundigen: "Als we het aantal ligdagen kunnen bekorten, geeft dat enorm veel winst.”

Menselijk contact

Zit je als chirurg inmiddels thuis met die joy-sticks achter een scherm? “Dat is inmiddels technisch best wel mogelijk, er zijn ook al operaties op afstand gedaan, met een hele oceaan ertussen. Maar in praktijk zit je gewoon in de operatiekamer. Vooral omdat je toch graag contact wil hebben met je team, zodat je makkelijk met ze kunt communiceren.”

Zullen operatierobots in de verre toekomst op eigen houtje een operatie kunnen uitvoeren? “Voor sommige delen van een operatie zou je dingen kunnen automatiseren. Een schroef boren, of een kanaaltje naar het oor boren. Voor operaties aan de weke delen is dat moeilijker. Die veranderen namelijk continu terwijl je er mee bezig bent. Daar zie ik het nog niet zo heel dicht bij komen."

Ster advertentie
Ster advertentie