Wetenschap & Techniek

Planten kwebbelen heel wat af – onder de grond

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Planten kwebbelen heel wat af – onder de grond

[NTR] Planten blijken elkaar onder de grond heel wat te vertellen te hebben. En dat niet alleen: ze luisteren ook nog naar elkaar.

Goed, echt praten is het niet. Maar communiceren is het zeker, wat maïsplanten met elkaar doen. Als zo’n plant met zijn bladeren een andere plant raakt, scheiden zijn wortels een goedje af in de grond. Komt een andere plant dat goedje tegen met zijn wortels, dan groeit hij snel de andere kant op. De Zweedse wetenschappers die dit ontdekten publiceerden hun bevindingen in het vakblad PLoS ONE.

Met enige vrijheid zou je dus kunnen zeggen dat de planten elkaar onder de grond vertellen dat ze boven de grond te weinig ruimte hebben: "Hier moet je niet zijn, groei maar liever een andere kant uit!"

Plantjes aaien voor de wetenschap

Wetenschappers hingen een tijdje de plantendokter uit om te achterhalen hoe dit proces in zijn werk gaat. Ze aaiden in een lab de planten een minuutje per dag met een borsteltje van zacht eekhoorntjeshaar over hun bladeren om de nabijheid van andere plantenbladeren te simuleren, en verzamelden vervolgens de stofjes die de plant via zijn wortels uitscheidde. Hetzelfde deden ze met planten die ze niet hadden geaaid.

Als de wetenschappers vervolgens nieuwe planten introduceerden, groeiden hun wortels bij voorkeur in de richting van de vloeistof van de planten die niet waren aangeraakt. De planten konden dus niet alleen herkennen wat hun soortgenoten hadden uitgescheiden, maar hadden ook nog eens een duidelijke voorkeur. Zelfs een korte aanraking van de bladeren was al genoeg om dit effect op te roepen.

Gezien de grote hoeveelheid maïsplanten die dicht op elkaar worden verbouwd, mag je dus aannemen dat er heel wat wordt gecommuniceerd onder het oppervlak van de landbouwgronden wereldwijd.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie