Wetenschap & Techniek
NTR

Wie waren de Nubiërs?

foto: Museum of Fine Arts, Bostonfoto: Museum of Fine Arts, Boston
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie waren de Nubiërs?

Ze bouwden meer piramides dan de oude Egyptenaren, stichtten een van de oudste koninkrijken van Afrika en schreven in een schrift dat door niemand ontcijferd kon worden. Toch hebben maar weinig mensen van ze gehoord: de Nubiërs.

Nubië: Land van de zwarte Farao’s

Bij farao’s en piramides denken de meeste mensen aan het Oude Egypte. Maar even ten zuiden van Egypte, in het huidige Soedan, lag nog een machtig rijk aan de Nijl. De Nubische cultuur ontstond daar rond 2400 voor Christus.

Vandaag opent in het Drents museum de tentoonstelling Nubië, Land van de zwarte Farao’s. Nachtprogramma Focus sprak met museumdirecteur Harry Tupan.

Gigantische ogen op een doodskist

Het museum toont bijzondere Nubische archeologische vondsten uit de periode van 2400 voor tot 350 na Christus. "In Nubië stonden heel veel piramides", vertelt Tupan. "Een klein beetje anders van vorm dan die wij kennen uit Egypte, iets stomper, iets meer gedrongen. En die piramiden, waar koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders werden begraven, zaten vol met grafgiften."

Een selectie daarvan is in Drenthe te zien: van gouden sieraden tot beschreven plaquettes. Het favoriete object van Tupan is een paar enorme ogen van albast en obsidiaan. Die zaten vroeger op een grafkist gemonteerd, zodat ze na de dood nog konden meekijken in het heden.

Onbekend maakt onbemind

Waarom weten de meeste mensen eigenlijk zo weinig van de Nubiërs? "Onbekend maakt onbemind," zegt Tupan. "Het was een heel rijk gebied, maar het allerrijkste gebied schoof eigenlijk op naar het noorden, omdat de Nijl natuurlijk in de Middellandse Zee uitkomt." Dat gebied – het oude Egypte – is iets meer ontwikkeld en is dominanter in de geschiedenis. Daardoor gaat de aandacht vooral daarnaar uit, vertelt Tupan, en is Nubië bij het grote publiek veel onbekender gebleven.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie