Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Het is Data Privacy Week: zo kun je je gegevens beter beschermen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is Data Privacy Week: zo kun je je gegevens beter beschermen

Wie mag jouw socialmedia-accounts beheren na overlijden? Daarover nadenken is geen slecht idee, zegt techjournalist van NU.nl Stan Hulsen maandagochtend in Vroeg! De techjournalist is te gast omdat vandaag de Data Privacy Week begint en legt uit dat techgiganten veel kunnen, maar dat we zelf ook iets kunnen doen aan het beschermen van onze privacy.

Video niet beschikbaar

Volgens Hulsen is het goed om stil te blijven staan bij alle data die we zomaar opgeven bij bedrijven. Techgiganten als Google, Meta (voormalig Facebook) en Apple profiteren van onze data en kunnen daarmee doelgericht adverteren. Deze bedrijven zijn wel vooruit aan het denken en zetten privacy centra op, waarmee we zelf onze privacy instellingen kunnen inzien en aanpassen.

We hebben het zelf in de hand

“Het begint eigenlijk bij bewustzijn”, zegt Hulsen. Als bedrijven als Google een melding sturen met de vraag om je privacy instellingen te checken, ligt het bij jezelf om dit ook daadwerkelijk te doen. De actie die je kan ondernemen is actief nagaan welke data wel of niet van jou verzameld mag worden, of een account volledig verwijderen. Verder kun je cookies weigeren op websites, of de instellingen van de cookies aanpassen.

Hulsen geeft nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij de technologie gebruikt en niet andersom. Zet bijvoorbeeld je meldingen van bepaalde apps uit zodat je minder notificaties krijgt en stel een maximale schermtijd in. Hiermee kun je bepalen hoeveel tijd per dag je een bepaalde app mag gebruiken. Ga na welke diensten je gebruikt en wat het je oplevert.

In het hele gesprek hoor je meer over hoe techgiganten omgaan met onze data en wat overheidsinstanties doen om een vuist maken tegen deze techgiganten.

#16 - Zijn jouw gegevens in goede handen bij de grote techbedrijven? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie