Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zo denken Saoedische vrouwen zélf over segregatie

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo denken Saoedische vrouwen zélf over segregatie

Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen inmiddels autorijden, maar ze mogen ook nog heel veel niet. Hoe denken vrouwen daar zelf over? Dat hangt er maar net vanaf wie je het vraagt, ontdekte promovenda Annemarie van Geel.

Zo denken Saudische vrouwen zélf over segregatie

Van Geel deed onderzoek naar de segregatie tussen mannen en vrouwen in Saoedi-Arabië, en sprak daarvoor met drie groepen vrouwen: activistes die de positie van vrouwen verdedigen, zakenvrouwen, en islamitische predikers die het geloof uitleggen aan andere vrouwen.

De vrouwen bleken uiteenlopend te denken over segregatie. Een klein deel gaf aan van de segregatie af te willen. Een ander deel zegt de segregatie juist fijn te vinden en passend bij Saoedi-Arabië. En dan is er nog een soort tussenpositie van vrouwen die vinden dat er een keuze moet zijn.

Mogelijkheid om je te ontplooien

Deze vrouwen geven aan dat er in Saoedi-Arabië ook vrouwen zijn die niet willen of niet mogen mengen met mannen, legt Van Geel uit. “Als er geen segregatie meer zou zijn, zouden zij bijvoorbeeld hun toegang tot onderwijs verliezen. Die middengroep vindt dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om zich te ontplooien en vinden het onwenselijk als vrouwen uit de boot vallen doordat ze niet mogen of willen mengen.”

Van Geel is de eerste om te onderkennen dat ze maar met een kleine groep vrouwen heeft gesproken. Het is onduidelijk in hoeverre deze groep representatief is voor alle vrouwen in het Arabische land. Maar het onderzoek wijst er wel op dat de Saoedische vrouwen genuanceerd denken over de segregatie in hun land, en niet zonder meer voorstander zijn van afschaffing.

Ietsje minder segregatie

Saoedi-Arabië staat bekend als een van de meest gesegregeerde landen ter wereld. Tot voor kort mochten vrouwen niet autorijden, zwemmen in een publiek zwembad of zelfs maar kleren passen in het pashokje van een winkel. De laatste tijd zijn er wel dingen aan het veranderen, onder meer omdat het land zich wil profileren als aantrekkelijke plek voor toeristen en investeerders. Zo mogen vrouwen inmiddels autorijden, en afgelopen winter konden vrouwen voor het eerst een voetbalwedstrijd bezoeken.

Meer weten over heden, verleden en toekomst van het Midden-Oosten? Ga dan naar NPO Focus en Ontdek het Midden-Oosten.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie