Plastic soep opruimen mogelijk na succesvolle testfase
- Nieuws
- Plastic soep opruimen mogelijk na succesvolle testfase
De techniek om op grote schaal plastic uit zee te halen, is na jarenlange experimenten levensvatbaar en kan per direct worden toegepast. Dat zegt de organisatie The Ocean Cleanup, die is opgericht door de Nederlander Boyan Slat. In NOS Nieuws en Co een gesprek met hem.
Video niet beschikbaar
Slat lanceerde acht jaar geleden het idee om plastic uit zee te vangen met lange drijvende armen. Sindsdien is de techniek meerdere keren verbeterd. Met het nieuwste type, waarbij twee schepen een drijvende arm over zee slepen, werd 28.659 kilo plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald en daarmee is volgens The Ocean Cleanup de testfase afgerond.
"We hebben laten zien dat we een systeem hebben ontwikkeld dat zo effectief is dat we met maar tien van zulke systemen de Great Pacific Garbage Patch kunnen opruimen", zei Slat in NOS Nieuws en Co. "Er ligt honderd miljoen kilo plastic in die patch. In vijf jaar moeten we vijftig procent daarvan moeten kunnen opruimen."
Grijparmen
Nu de testfase van de nieuwste techniek, System 002, voltooid is kunnen de grijparmen volgens The Ocean Cleanup meteen worden gebruikt om plastic op grote schaal uit zee te halen. Tegelijkertijd werkt de organisatie aan een nieuwe methode, System 003. Deze krijgt nog langere drijvende armen van 2,5 kilometer, waardoor per vaart drie keer zoveel plastic kan worden opgevangen.
Slat: "In het derde systeem nemen we alle lessen mee die we de afgelopen weken geleerd hebben. Ondertussen blijft Systeem 002 de zee opruimen totdat we die vervangen met het volgende systeem."
Kritiek
De bijna 30.000 kilo plastic afval die bij de tests is verzameld, bevatte onder meer toiletbrillen, tandenborstels, wasmanden, schoenen en weggegooid visgerei. Volgens The Ocean Cleanup laat dit zien dat de hele mensheid betrokken is bij de vervuilde zeeën.
De afgelopen jaren klonk er ook kritiek op het project. Uit onderzoek bleek dat de drijvende armen niet alleen plastic, maar ook vissen, krabben en inktvissen uit de zee halen. "We hebben deze systemen ontwikkeld met ecologen. In feite hebben we het slechtste vissersnet ooit gemaakt. Slechts 0,1 procent is niet plastic. Het gaat om grammen. Maar we blijven dit goed onderzoeken", aldus Slat.
N&C plastic soep
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.