Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zo gaat het er aan toe op een wapenbeurs

foto: Focusfoto: Focus
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo gaat het er aan toe op een wapenbeurs

“Het is een bizar schouwspel. Je ziet allemaal heren in pak die de champagne hebben geopend, met een muziekje erbij. En op de achtergrond staan allemaal systemen waar je hele steden mee kunt platleggen.” Een kijkje op de grootste wapenbeurs van Europa.

Strakke pakken naast autonome geweren

Camera's die zelf doelwitten in beeld brengen, pantserwagens die op afstand bestuurbaar zijn en drones die zich zelfstandig op doelwitten storten. Je vindt ze allemaal op de Eurosatory in Parijs: de grootste wapenbeurs van Europa. Makers van het Tv-programma Focus lopen daar rond en maken opnames voor het komende televisieseizoen.

Autonome systemen zijn dé trend

"Auto’s, schepen en schepen worden in toenemende mate uitgerust met systemen die zelf een doel uit kunnen kiezen", vertelt regisseur Jeroen Kortschot van Focus. "Daar kunnen ze vervolgens een bom op gooien, of een raket op afschieten – zonder dat daar nog een mens aan te pas komt. Autonome wapens zijn de talk of the town hier."

Steeds meer mensen, waaronder Tesla-baas Elon Musk en de onlangs overleden natuurkundige Stephen Hawking, waarschuwen voor de gevaren van zulke slimme, zelfstandige systemen. Merk je daar op zo'n wapenbeurs nog iets van? "De verkopers zeggen allemaal, net als bij de zelfrijdende auto: je moet je handen aan het stuur houden. Er zal altijd een soldaat toekijken, of iemand anders die in het proces kan ingrijpen. Maar de vraag is natuurlijk hoe reëel dat menselijk ingrijpen nog is, in een situatie waarin allerlei automatische wapensystemen tegen elkaar gaan vechten."

Nederland: koper, maar ook verkoper

De rol van een klein land als Nederland is bescheiden, maar zeker niet afwezig. Kortschot: "Wij maken geen tanks of straaljagers, maar wel de technologie die je erop kunt schroeven, zodat ze onbemand hun doel uit kunnen zoeken."

Ook als koper houdt Nederland zijn ogen open: "Ik sprak een Nederlandse kolonel, en die waarschuwde dat onze tegenstanders de afgelopen tijd technologisch een aantal grote stappen hebben gemaakt. Zo'n kolonel vindt: wij moeten mee".

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie