Vroege Vogels
BNNVARA

Belangrijkste les: vogels beschermen doe je samen!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijkste les: vogels beschermen doe je samen!

Aankomende zomer is Nico de Haan vijftig jaar vogelbeschermer en in die tijd heeft hij menigeen geïnspireerd met z’n enthousiaste verhalen over vogels. Hij is een fenomeen onder natuurliefhebbers. Zo ook verslaggever Gert Elbertsen van Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Hij bezoekt met Nico de Blauwe Kamer bij Rhenen om terug te kijken op een halve eeuw vogels beschermen en - hoe kan het ook anders - vogels te kijken.

Vroege Vogels als start mediacarrière

Zijn carrière als vogelbeschermer begon Nico bijna vijftig jaar geleden bij Vogelbescherming Nederland, maar via Vroege Vogels kwam hij in de media terecht. "Ik vond het eerst allemaal niks", vertelt hij lachend, "maar daar groei je in". Vertellen over z’n passie heeft Nico niet van een vreemde: "Mijn vader was dominee. Elke week heb ik hem van de kansel zien preken, misschien heb ik daar een tik van meegekregen."

Belangrijkste les: doe het samen!

De belangrijkste les die Nico leerde in bijna vijftig jaar vogels beschermen? "Dat je het samen moet doen." Hij noemt het natuurgebied Balgzand bij den Helder als goed voorbeeld. Daar oefenden militairen met vliegtuigen en lichtkogels, waardoor de vogels enorm werden verstoord. "Toen ben ik naar de basis gegaan om met de vliegeniers te praten."

Nico de Haan en verslaggever

foto: Vroege Vogels

Nico de Haan en verslaggever Gert Elbertsen

Het resultaat was een vliegkaart voor heel Nederland waar vogelreservaten op ingetekend staan. Hier wordt tot op de dag van vandaag hoog gevlogen om vogels hun rust te gunnen. "Op die manier hebben we dus heel veel bereikt. Later hebben ze me nog geholpen met helikopters om overal ooievaarsnesten op schoorstenen te zetten. Als je met mensen gaat praten die er anders over denken, kom je vaak verder."

Boek ter gelegenheid jubileum

Ter gelegenheid van z’n aanstaande jubileum stelde Nico een boek samen met stukken die hij de afgelopen vijftig jaar schreef. Het resultaat is Vogels, een leven lang, "een weerslag van ruim een halve eeuw aan memorabele, ontroerende en leerzame vogelmomenten."

Nico de Haan: Vogels, een leven lang

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie