Verkiezingen

Heeft Sybrand Buma gelogen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Sybrand Buma gelogen?

[AVROTROS] Ruim 1,6 miljoen mensen keken gisteren naar het lijsttrekkersdebat op RTL 4. De kijker werd overspoeld met cijfers en uitspraken van politici, maar zijn deze uitspraken waar of niet waar?

Niet iedere debatvolger was daar zo zeker van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

We hebben het mooiste en oudste volkslied ter wereld

Sybrand Buma, lijsttrekker CDA

Radio EenVandaag heeft er een nieuwe rubriek bij: Feit of fictie. Elke werkdag checkt de redactie van EenVandaag of uitspraken waar zijn of niet. Gisteren ging het in het Carrédebat over de Nederlandse cultuur en Sybrand Buma wil dat iedereen op school weer het Wilhelmus uit zijn hoofd leert zingen. Daar deed hij gisteren de volgende uitspraak over: "We hebben het mooiste en oudste volkslied ter wereld." De vraag is nu: is dit waar of niet niet waar?

Els Stronks van de Universiteit van Utrecht deed onderzoek naar de schrijver van ons volkslied dat in 1568 is geschreven. En wat blijkt? Zoveel Hollandse cultuur zit er helemaal niet aan ons volkslied. "Het is niet het oudste volkslied ter wereld. Wel is het Wilhelmus het volkslied met de oudste muziek wat bij een volkslied geschreven is. Sinds 1932 is het officieel ons volkslied geworden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De komende weken checkt EenVandaag meer feiten op waarheid. Check daarvoor onze facebookpagina.

Ster advertentie
Ster advertentie