Verkiezingen

Rob Geus: ‘Wilders toonde zelfs emotie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Geus: ‘Wilders toonde zelfs emotie’

[KRO-NCRV] “Het waren zeven goede minuten.” Die conclusie trekt Rob Geus in Het Mediaforum op NPO Radio 1 nadat hij Geert Wilders mocht interviewen voor het verkiezingsprogramma Stem van Nederland (SBS6).

Volgens het SBS-gezicht, bekend van onder andere de Smaakpolitie, zijn er door Wilders geen restricties opgelegd voorafgaand aan het interview, maar had hij slechts zeven minuten de tijd. “Dat ging echt met de stopwatch”, aldus Geus. “Ik moest dus korte en directe vragen stellen."

Bekijk het Mediaforum met Rob Geus, Angela de Jong en Arno Kantelberg:

Emotie

Twee dagen geleden vertrok de presentator naar Den Haag met een filmpje van een ouder echtpaar. De man zorgt al zeventien jaar voor zijn vrouw, maar binnenkort wordt het koppel flink gekort op de thuishulp. “De politici waren verbijsterd”, vertelt Geus, die met meerdere politieke partijen over het thema ouderenzorg sprak. “Wilders staat bekend als de man van de harde uitspraken, maar ook hij toonde zelfs emotie.”

De presentator heeft ook Mark Rutte geïnterviewd. “Daar ben ik met gestrekt been ingegaan”, vertelt Geus. “De afgelopen vier jaar heeft de premier aardig wat steekjes laten vallen, bijvoorbeeld op het gebied van de ouderenzorg”, vindt Geus. “Daar ben ik boos om en daar heb ik hem dan ook op aangesproken.”

Reacties

Nadat SBS gisteren bekend maakte dat de PVV-lijsttrekker zich had laten interviewen door de presentator, stroomden de reacties binnen. “Dat verbaast me niet”, reageert Geus. “Wilders heeft een hoop afspraken afgezegd en als het mij dan binnen een dag lukt, dan begrijp ik dat dat reacties oproept.”

De presentator denkt dat Wilders zich door hem wél wilde laten interviewen, omdat de verkiezingsshow van SBS “dichtbij de burger” staat. Tijdens het programma worden belangrijke politieke thema’s aan een bekend SBS6-gezicht gekoppeld. Het gaat om Lucille Werner (criminaliteit), André van der Toorn (immigratie), Patty Brard (gezondheidszorg), Rob Geus (ouderenzorg) en Kees Tol (sociale zekerheid).

Onfatsoenlijk

Angela de Jong, televisierecensent van het Algemeen Dagblad, verheugt zich op het programma dat op 8 maart wordt uitgezonden. “Ik denk dat SBS met dit programma een groep mensen bereikt die niet kijkt naar de reguliere verkiezingsdebatten.”

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, heeft daar zijn twijfels over. De hoofdredacteur denkt bovendien niet dat het interview met Wilders nieuwe inzichten oplevert. “Hij krijgt een rode loper, een open microfoon, en daarom werkt hij hieraan mee”, aldus Kantelberg. De hoofdredacteur vindt het “uiterst onfatsoenlijk” dat de PVV-lijsttrekker meewerkt aan dit programma, maar verzoeken van een aantal andere televisieprogramma’s “structureel weigert”.

Ster advertentie
Ster advertentie