Verkiezingen

Het politieke panel op NPO Radio 1: ‘Fundamentele thema’s kwamen niet aan bod’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het politieke panel op NPO Radio 1: ‘Fundamentele thema’s kwamen niet aan bod’

[KRO-NCRV] Tot aan 15 maart komen de politieke watchers van NPO Radio 1 elke dag tussen 09.30 uur en 10.00 uur bijeen. Zij bespreken de verkiezingen van alle kanten. Vandaag het Carré-debat en de zes hoofdredacteuren van de Telegraaf.

Acht lijsttrekkers debatteerden gisteravond in het grote Carré-debat van RTL. Het leverde een harde strijd op tussen linkse en rechtse partijen over de AOW-leeftijd, de Nederlandse identiteit en het eigen risico in de gezondheidszorg. “Echt grote thema’s, zoals de toekomst van Europa en het veranderende buitenland, kwamen niet fundamenteel aan bod”, zegt Sven Kockelmann.

Bekijk het politieke forum met Kees Boonman (EenVandaag), Peter Kee (De NieuwsBV) en Sven Kockelmann (De Ochtend):

Video niet beschikbaar

De comeback van Henk

De locatie van het debat leek heel geschikt voor de leider van de seniorenpartij. Onder luid applaus wist hij zijn stempel te drukken op de avond. “Henk Krol lag een paar dagen geleden aan gruzelementen, omdat hij zijn feiten niet op orde had, maar gisteren was hij de held van het debat. De belangrijkste verkiezingen in 15 jaar hangen af van een paar tv-minuten”, zegt Kockelmann. “Hij kwam terug in de race en had de sympathie van de kijker en het publiek in de zaal”, voegt Peter Kee daaraan toe. “Het was prachtige televisie. Je zag dat andere politici stinkend jaloers waren op het Krol-moment”, vindt Kees Boonman.

De harde hand van Diana

Het optreden van Diana Matroos als grillmeester van de lijsttrekkers lag na afloop van het debat flink onder vuur. Zij moest een set lastige vragen afvuren op de politici, maar deed dat volgens kijkers veel te fel. ‘Als Diana Matroos volgend jaar meedoet aan Wie is de Mol, maakt de Mol zich binnen tien minuten huilend bekend’, twitterde AD-columnist Nynke de Jong. “Mijn indruk was dat ze iets rustiger werd naar verloop van tijd. Politici leerden ook hoe ze met haar om moeten gaan”, zegt Kockelmann.

De provincie van Sybrand

Premier Rutte moest in Carré toezien hoe CDA-leider Buma zich neerzette als een rechts alternatief. “Buma heeft een verhaal gevonden dat in de provincie aanslaat. Hij vertelt ‘het gewone verhaal’. De provincie heeft het CDA gevonden, en andersom is dat ook het geval”, vertelt Boonman. “De boeren stemmen massaal op Buma”, zegt Kockelmann. Door een ongunstige loting kwam Rutte pas in het tweede bedrijf echt aan het woord. “We hebben een uur op hem zitten wachten en daardoor sprong hij er niet echt uit tijdens het debat”, vindt Kee.

De puzzel van Geert

PVV-leider Geert Wilders schitterde gisteren van afwezigheid. RTL zond eerder een kritisch interview met zijn broer uit, en daarom liet Wilders bij het televisiedebat verstek gaan. “Hij staat hoog in de peilingen en het gaat overal over hem. In Volendam staat hij aan een haring te lurken en mogen journalisten alleen van een afstandje een vraag toeroepen. Laat je zien en laat je horen”, zegt Boonman.

Bij de Telegraaf liet hij zich zondagochtend wel zien. Zes lijsttrekkers vervulden, geheel volgens traditie, de rol van hoofdredacteur en waren verantwoordelijk voor een onderdeel van de krant. “Het was smullen. De PVV publiceerde op hun eigen pagina een GroenLinks-puzzel. De PvdA publiceerde een ‘exclusief’ interview met de vrouw van Asscher. Daarin staat dat hij houdt van smartlappen en dat zij hem vertrouwt. Nou, dat is mooi nieuws”, zegt Kee. Verder gaat het in de Telegraaf-bijlage over de voorliefde van Buma voor fastfood en zaagt Pechtold hout met Boer Tom.

Ster advertentie
Ster advertentie