Verkiezingen

Tip: kiezen zonder stress

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tip: kiezen zonder stress

[AVROTROS] Vier op de tien kiezers weet nog steeds niet wat men gaat stemmen. De tijd dringt, want morgen zijn de verkiezingen. Hoogste tijd voor de zwevende kiezer om de knoop door te hakken. Maar het enorme aanbod aan alternatieven maakt het er niet bepaald makkelijker op.

Quote

Als je veel alternatieven hebt, dan kan je keuzestress hebben

Rene Diekstra, psycholoog

Psycholoog Rene Diekstra is te gast in radio EenVandaag. Hij is zelf ook een zwevende kiezer en schreef een column over keuzestress. “Als je veel alternatieven hebt, dan kan je keuzestress hebben,” vertelt psycholoog René Diekstra. “Maar dat is alleen zo als je van jezelf moét kiezen.” Volgens Diekstra geven we onszelf namelijk de innerlijke, morele opdracht te kiezen.

En kiezen vinden we moeilijk. Keuzestress dus. Volgens Diekstra kunnen we maximaal drie keuze-alternatieven aan. Anders wordt het moeilijk te overzien: “Je kunt niet alles afwegen.” De strategie die Diekstra hanteert bij het maken van een keuze is af gaan op zijn gevoel. “Een beetje afwegen en verkennen is goed, maar uiteindelijk laat ik het afhangen van mijn intuïtie.”

Keuzes maken, het is iets wat we elke dag doen. Wat eten we vanavond, waar gaat de reis deze zomer naar toe en naar welke school sturen we onze kinderen, het zijn slechts enkele belangrijke keuzes die we tegenkomen. In EenVandaag een gesprek met Diekstra over waarom we het maken van keuzes zo lastig vinden, en over het gebruiken van je intuïtie daarbij.

Keuze is reuze

Ster advertentie
Ster advertentie